Hoşgeldin Ziyaretçi, Henüz üye değil misiniz? Üye ol  
Modeller   Diyagramlar   Radar  

İstanbul için KAR Tahminleri (KAR Sevdalıları)

Günaydın iyi haftalar,

Değerli dostlar modellerin tek güncellemesine bakmayın diyagrama bakın , modelde 1 güncellemeye göre ilerlemeyin diyagram çıkınca bakın en soğuk mu en sıcak mı?
Ana senaryo sabah en soğuk , akşam en sıcak çıkınca boş yere modeller kızıyorsunuz, ama ortalamaya bakarsanız ortalamada değişen birşey yok aslında.

sabah gfs istanbul diyagramı aşağıda:

Diyagram bize ne söylüyor derseniz senaryolar 23ine kadar mutabık, 23 ay sonu arası ise 2-3 senaryo hariç kar veren yok.
Ortalamanın birden -12 bandına gelmesi çok düşük bir ihtimal tecrübelerime göre, bu yüzden ben ocak ayı için kar anlamında beklentiye girmiyorum

resim

buda ecmwf dün diyagramı buda da gfs ile aynı mutabakatı sağlamış gözüküyor ( dün ana senaryo siyah olan senaryo ne kadar uç bir çıktı )

resim

velhasıl son duruma bakarsak, kar takibi ocak son haftaya kalacak, kar ihtlmali mart 15 e kadar devam edeceği için moral bozmaya gerek yok.
  Beğenenler:
  • Alp 1903, Eray, Erol Bıldırcın, Ftherdem, Primavera, snowsnow

Fark ettiniz mi bilemiyorum her senaryo ayrı bir renk ile belirtiliyor. Bir sonraki çalıştırmada aynı renk aynı senaryonun devam verileriyle yayınlanıyor. Örneğin sabah ki çıktıda en sıcak senaryoyu veren bir yeşil renkli yan senaryo ertesi gün en soğuk çıktıya dönüşüyor. Bu kadar tutarsız olan birden fazla senaryonun ortalamasını almak bence mantıksız. Ben olsaydım çıktılarda en az sapmaya sahip senaryoların ortalamasını alırdım. Bunu elle yapmaya çalıştım ama biraz zor oluyor bir program yazıp yaptırmak lazım.
SUDAN ADAM
  Beğenenler:
  • Hasan_iSTANBUL, Primavera, snowsnow

500 hpa anomali haritası bizim coğrafyayı Avrupa'nın aksine soğuk alanda bırakıyor, burdaki a.b alanlarını ilerdeki güncellemelerde yakalayacağımızı tahmin ediyorum artı birde kar haritaları varki fazlasıyla ümit vadediyor tabi buda bir tahmin haritası haritada ülkemizin kuzey ve doğu kesimlerindeki kar birikimini gösteriyor,çarşamba gününe kadar modelere yansıması gerekiyor bu sistemin
resim resim

(01-13-2025, 01:27 PM)zerensefa Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Fark ettiniz mi bilemiyorum her senaryo ayrı bir renk ile belirtiliyor. Bir sonraki çalıştırmada aynı renk aynı senaryonun devam verileriyle yayınlanıyor. Örneğin sabah ki çıktıda en sıcak senaryoyu veren bir yeşil renkli yan senaryo ertesi gün en soğuk çıktıya dönüşüyor. Bu kadar tutarsız olan birden fazla senaryonun ortalamasını almak bence mantıksız. Ben olsaydım çıktılarda en az sapmaya sahip senaryoların ortalamasını alırdım. Bunu elle yapmaya çalıştım ama biraz zor oluyor bir program yazıp yaptırmak lazım.

O dediğine bende bir ara dikkat etmistim ama sonra baktım onlarda senin dediğin gibi her çıktıda ayrı bir veri veriyor ama sen bu işe az bir kafa yorsan çözersin bu işi Sefa kardeşim. thumbsup

(01-13-2025, 12:19 AM)AZOR Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Daha önceki verileri çöpe attın yeni veriler var 19 sistemi geri dönmek üzere inşallah  ates
Yeni verileri yarın yayınlayacağım ayrıca Şubat Avrupa için tam bir kabus bizim için Bye onuda yarın yazarımm banana

Şu an için soğuklar var ancak yağış kar olunca tabiki sınırlı alanda 1-20 gün içinde netleşecek 
resim

Şubat Avrupa'ya göre soğuk taraftayız bu verileri takip etmeye devam edeceğiz resim

Dünya denizlerindeki sıcaklıklarda rekor dereceye ulaştı bu sistemdede İstanbul'un kar görememesinin sebeblerinden en büyüğüde Karadeniz suyunun normalinin 3 derece üzerinde olması
https://x.com/CopernicusECMWF/status/187...j9Qtw&s=19

Erdoğan bey bence kar sıkıntı yaşamamızın nedeni güneyimizdeki afrikadan sıcak hava akımlarının kuzey enlemlerde kalıcı olması veya çok daha kuzeye çıkması.
Bu mevsimde bu basınç alanları mısır ırak libya hattında kalırken artık daha kızeye italya yunanistan ve ülkemize hatta kırıma kadar çıkmaya başladı. soğuklar güneye inemiyor yada inerken etkisi azalıyor artık 850de -12 gibi sistemlere ihtiyacımız var -8ler artık bize gelince -4lere düşüyor ve trakyadan inerken güç kaybediyor. Bunu da küresel iklim değişikline bağlıyorum
  Beğenenler:
  • 3uZgibi, Alp 1903, AZOR, Burak1980, emrkr, Primavera, Snowsedat, snowsnow

ECMWF 24- 25 ocak gibi sistemi soktu balkanlardan. Tek çiçekle bahar gelmeyeceği gibi tek model çıktısıyla da sistem gelmez ama ECMWF GFS'den daha çok umut veriyor bana
  Beğenenler:
  • AZOR, Hasan_iSTANBUL, Snowsedat

Konuyu Okuyanlar:
Akın, efe90, 60 Ziyaretçi