Hoşgeldin Ziyaretçi, Henüz üye değil misiniz? Üye ol  
Modeller   Diyagramlar   Radar  

İstanbul için KAR Tahminleri (KAR Sevdalıları)

Gebze kar yagisi devam ediyor

Sibirya emareleri.

Sibirya bazen YB Olarak genişler engelleme yapar bazende Kuzeye genişleyen yüksek Sibirya soğuklarını indirir.
Sibirya üzerinden kuvvetli akış emareleri üst atmosferde destekleniyor.

resim
resim

Serkan üstad bu sistemi avrupanın da alma şansı gözüküyor sonrası dönüş hareketi ile ao nao nötre meyletmesi ile ikinci ayagı alabilirsek buda tarihi ileri atma durumu oluşuyor şubat 3.haftaya sarkabilme endişesi mevcut bu konu için düşüncenizi merak ediyorum @snowserkan

Sistem beklediğimiz tarihlerde vortexde bölünme gerçekleşiyor İzlanda temiz a.b yok azorun önü açık y.b 1060 bulmuş gönder gelsin thumbsup resim

Merhabalar değerli üstadlar GFS Serkan beyin söylediği canavarı son saatler gösteriyor. Acaba bu sistemin Avrupaya kaçma olasılığı nedir acaba? Biliyorum konuşmak için daha çok erken ama bunuda kaçırırsak bu sefer gerçekten deliririz gibime geliyor Big Grin

(Son Düzenleme: 01-28-2021, 05:05 PM, Düzenleyen: snowserkan.)

(01-28-2021, 03:38 PM)Doqukan10. Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Serkan üstad bu sistemi avrupanın da alma şansı gözüküyor sonrası dönüş hareketi ile ao nao nötre meyletmesi ile ikinci ayagı alabilirsek buda tarihi ileri atma durumu oluşuyor şubat 3.haftaya sarkabilme endişesi mevcut bu konu için düşüncenizi merak ediyorum @snowserkan

Şimdi aşağıda yazacaklarımdan belki bir çok kişi bir şey anlamayacak fakat anlayabilenlerin çok faydalanacağı ve üst atmosferde meydana gelen devinim ve hareketlere  olan bakışı büyük oranda değişecektir.

Motoru yakmadan anlamaya çalışın.

Kimse hesaba katmaz ama coriolis kuvvetini ben hesaba katarım.
Dünya'nın dönüş rotası ve Salınımların rotasına göre sapma yönlerini hesaba katmak lazım.
Bu sapma üst atmosferden yer seviyesine doğru şiddeti artan şekilde bükülür.

Üst atmosferde balkanlar üzerinde meydana gelen bir ısınma alt atmosferde (troposfer) alt katmanlarda sağa bükülüm göstereceği için ısı transferi Üst seviye ile alt seviye arasında sağa bükülüm gösterecek ve balkanlar yerine daha doğuya transfer edilecektir.

Kısaca üst seviyelerde meydana gelen hareket alt seviyelerde doğuya doğru bükülecektir.

Mesela geçen gün bu soru soruldu dendi ki; Bulutlar güneyden geliyor acaba soğuk girmedi mi?
Üst atmosferde ki hareket daha alçaklarda sağa büküldüğü için rüzgar makası soldan sağa doğru gerçekleşti.
Salınım kuzeybatıdan olduğu için bükülümde kuzeybatı şeklinde sağa büküldü.

Şimdi senin düşüncen ile alakasız bir açıklama gibi görünse de aslında yakından ilişkili.
Eğer bu ısınma kuzeydoğudan güneybatıya doğru olacaksa, Bükülümde  güneybatıdan sağa doğru doğuya,.., ama yine sağ bükümlü olacak.

Örnek; Hızlı giden bir trenden atlayıp ters yöne koşmaya kalkarsan oluşan ivmeden dolayı sağa doğru düşersin bu düşüşün şiddeti tren'in hızı ve senin hızın ile orantılı olur.

Yada seyahat ettiğin araç sağ viraja girdiğinde sen sola bükülüm gösterirdin. 
Nedeni senin hareketsiz olman ile alakalı olurdu. Hareket halinde olan nesnenin gösterdiği etkiye senin verdiğin tepki merkezini korumak olduğu için ters orantılı olurdu.
Hayali bir kuvvet olan merkezkaç kuvveti ile alakalı durumlar..

Şimdi bu kadar tatavadan sonra.. senin soruna veya düşüncene gelelim.Smile

Tahmin ettiğimiz salınımın ( 10 hpa ısınması) Dünya'nın dönüş rotasına ters yönde olması sebebiyle Soğukların batıya değil doğuya olacağını düşünüyorum.
Belki önce balkanlara bir salınım olabilir ama o soğuklar Kesinlikle Avrupa'nın bağrına olmayacaktır.

Tarih için ise net bir şey söyleyemiyorum. Bir kaç günlük tolerans payı hep vardır..

Dünya'nın dönüş rotası
resim

Diyagramlarda ayın 10 undan sonraya hareketlenmeler başlamış.. thumbsup ( dahada belirginleşerek güzelleşecek) MJO değerleride 7-8 fazlarda olması, Şubatın ilk haftasından sonraya harika bir destek çıktısı gösteriyor... thumbsup 
resim

resim

(Son Düzenleme: 01-28-2021, 04:54 PM, Düzenleyen: Snowevren.)

Serkan abi ,benim merakım bu modellerde daha güney enlemler neden yok.Mesela azoru alttan ittiren basınç dizilimlerini haritadan görebiliyor muyuz.Örneğin senaryoda azorun önüne çıkan ab ler kafasını ezerken ya da ispanya taraflarında hortlayan ab ler sistemi avrupa ya da batıya çekerken,azorun alttan destek alıpta yükseleceği bir basınç haritası var mıdır.Ya da naçizane şöyle sorayım.Bizim bu hava atraksiyonları daha güneyden yani (taaa suudi arabistan,libya veya güney yarım küreden) tamamen bağımsız mı ilerlemekte
[/quote]
  Beğenenler:
  • AZOR, Burak1980, Snowsedat, snowserkan

Var kardeşim.
Yüklenmesi için biraz bekle.

https://www.meteociel.fr/modeles/gfse_3d.php?mode=1

Serkan Abi istediğimiz sorudan başlayabilir miyiz... Smile Helal olsun kendimi derste gibi hissettim, teşekkürler emeğin için.
Kar Mutluluktur 

Konuyu Okuyanlar:
AZOR, Poyrazkarayel, 53 Ziyaretçi