Hoşgeldin Ziyaretçi, Henüz üye değil misiniz? Üye ol  
Modeller   Diyagramlar   Radar  

İstanbul için KAR Tahminleri (KAR Sevdalıları)

(Son Düzenleme: 10-29-2020, 06:43 PM, Düzenleyen: Dervis.)

(10-29-2020, 05:29 PM)snowserkan Adlı Kullanıcıdan Alıntı: SREH >sağa doğru hareket eden süper hücrelerde girdap hareketinin yukarı yönlü ivmesini hesaplamak için kullanılır.

Eğer bu değer 150-300 arasında ise CAPE değerine bakılır.Yüksek CAPE değeri varsa kasırga oluşumuna yol açar.
Ancak bu değer 300 eşik sınırına geldiyse o zaman yüksek CAPE değeri aranmaz süpercell oluşur.

Yarın İstanbul'un batısında 300'ü aşan değerler mevcut. Yüzey bazlı CAPE değeri düşük olsa da  SRH Verisi 1-3 km yükseklikteki tabakaları temsil ediyor.
Risk her türlü var yani.

Bu geceki veriler çok önemli.
Ayıda çıkabilir taşda düşebilir.

Kesinlikle katılıyorum serkan ustam...Yarın bölgesel olarak değişmekle birlikte 20mm de 50mm de hatta 70mm bile yağış düşebilir...AZOR ustanında dediği gibi yarın radar takibi şart...

Doğa gönüllüsü olarakta bilimin dışında tecrübeyle sabit belki bazılarına ironi gelebilir.Şimdi eve girerken farkına vardım.Kuşların anormal hareketleri sürü halinde amaçsızca uçmaları ciddi bir hava hareketine emare olarak değerlendirilir....Kuşlarında Cape değerleri yükseliyor demekki... kiskis gülmek)

Yarın soğuk cephenin yaklaşımıyla birlikte sadece radar değil cape değerlerinide yakından takip etmek gerekir.Saygılar.

Bu arada Muğlanın Bodrum ilçesinde Geleneksel Hava Tahmini yolları adı altında bilimsel bir çalışma yaplımış...Meraklı arkadaşlarla paylaşmak istedim...
https://dergipark.org.tr/tr/download/art...ile/744744

Bilimsel çalışmanın içinden kuşlarla ilgili bir bölümü kopyalıyorum...

6. Kuşlar: K6,K24,K26,K27,K28,K35
K6: Genel olarak kuşlar alçak uçacağı zaman hava yağmurlu anlamına gelirmiş. Eğer ki kuşlar yüksekten uçarsa havada değişiklik olmaz demektir.
K28: Kuşlar hava bozmadan önce özelliklede kargalar deli uçar.

Hayvanlar

Hayvanları gözlemlemek hava durumu tespitlerinde çok önemlidir. Zira onlar havadaki basınç değişimlerine bizlerden çok daha fazla duyarlıdırlar.

resim
Şekil 6: Yüksek gerilim tellerine tünemiş kuşlar (Kaynak: eere-pmc.energy.gov)

Örnek verecek olursak, kuşlar eğer yüksek irtifada uçuyorlarsa bu iyi bir havanın yaşanacağını gösterir. Yaklaşan bir fırtınanın yol açtığı alçak basınç kuşların kulaklarını huzursuz eder. Yüksek gerilim tellerinde tüneklemiş sıra sıra kuşlar, alçak hava basıncının varlığını gösterir(Şekil 6).

Martılar genel olarak fırtına öncesinde uçmayı keser ve sahile tünerler. Hayvanlar, özellikle de kuşlar, yağmur taneleri düşmeden önce seslerini tamamen keserler.

(Son Düzenleme: 10-29-2020, 07:04 PM, Düzenleyen: snowserkan.)

yunus ne oldu? GFS Yağışı arttırdı mı?
  Beğenenler:
  • yunussarac

Kırptı Serkan Hocam.
  Beğenenler:
  • snowserkan, yunussarac

Asıl önemli olan diyagram ona bir şey olmasın.
  Beğenenler:
  • adakar, Erol Bıldırcın, snowserkan, yunussarac

Yarin sabah saatlerinden itibaren siddetli yagislar basliyor

Gece güncellemesine de bakalım.
Tarhanamın söylediği gibi diyagrama da bakalım ana senaryo ne kadar aykırı.

(Son Düzenleme: 10-29-2020, 08:12 PM, Düzenleyen: yunussarac.)

(10-29-2020, 07:04 PM)snowserkan Adlı Kullanıcıdan Alıntı: yunus ne oldu? GFS Yağışı arttırdı mı?

Azalttı, gece yine arttırır.Bana kalırsa, afetlik bir durum yok, saygıdeğer ustat.
  Beğenenler:
  • kral

(10-29-2020, 06:07 PM)yunussarac Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Artık anı yaşama zamanı, verilere bakmayacagim.
İstanbul için, sel ve su baskını vakti, ekstrem yağar inşallah.

Merhaba•
Burada sel ve su baskını beklentisinin İNŞALLAH şeklinde beklenti haline getirilmesini uygun bulmuyorum.
Sel ve su baskını mutluluk değil, olumsuzluk getirir.Lütfen yazmadan önce birkez daha düşünelim.
  Beğenenler:
  • 3uZgibi, adakar, hacimurat, snowserkan, Ümittt, yunussarac

Bu sene bunda alıp kartopu savaşı yapakk Big Grin
resim

Diyagramlar tamamdır patron.
  Beğenenler:
  • Erol Bıldırcın, hacimurat, snow41, yunussarac

Konuyu Okuyanlar:
59 Ziyaretçi