Hoşgeldin Ziyaretçi, Henüz üye değil misiniz? Üye ol  
Modeller   Diyagramlar   Radar  

Hava Durumu Tahmin ve Uyarılar

(Son Düzenleme: 06-18-2020, 02:57 PM, Düzenleyen: AZOR.)

Beşiktaş'a tek damla düşmedi
  Beğenenler:
  • Burak1980, MaxZero, Ömer18

Serkan Hocam bir soru sormak istiyorum.
Güney Ege ve Batı Akdenizin bu sene hiçbir konvektif yağış yaşamıyor olmasının sebebi ne olabilir acaba? Her sene tam bu zamanlarda harika kırk ikindi yağışları alıyordu bizim yaylalar. Bu sene değişen ne ki ülkenin her yanı sular seller iken biz buluta hasretiz?
  Beğenenler:
  • AZOR, Burak1980, MaxZero, snowserkan

yazık gene yağış alamadık akalım yarın neler ollur

(06-18-2020, 03:22 PM)Xooner Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Serkan Hocam bir soru sormak istiyorum.
Güney Ege ve Batı Akdenizin bu sene hiçbir konvektif yağış yaşamıyor olmasının sebebi ne olabilir acaba? Her sene tam bu zamanlarda harika kırk ikindi yağışları alıyordu bizim yaylalar. Bu sene değişen ne ki ülkenin her yanı sular seller iken biz buluta hasretiz?

Soner  aslında cevabı basit (nem ve üst seviye şartları)fakat biraz açarak cevap vereyim.

Şimdi aşağıda 2019 ve 2020'nin hemen hemen aynı dönemlerine denk gelen 2 farklı sinoptik paylaşacağım.
İlk resim 2019 Haziran

resim

BASRA AB  dikkat ettin mi?

Ülkemize tam manasıyla etki edemiyor.Güneydoğu sınırını sıyırıyor sadece.
Basra termik AB  Havayı kurutan, Nemi öldüren bir özelliğe sahip çöl havasını bünyesinde barındırıyor.
Nemi öldürdüğü için de herhangi bir bulutlanma meydana gelmiyor aynen suud çöllerindeki gibi.

Geçen sene ise BASRA etkili olmadığı için üst seviye soğukları ULL şeklinde iyi iş çıkarmışlar.

Bak aşağıda bu zamanlara Muğla iline ait bir skew-t eğrisi mevcut.

resim

Sarı kesik çizgilerle belirttiğim alan çevre hava parselini ifade ediyor.
Sıcaklık ise kırmızı. BASRA o kadar kuru ve sıcak pompalıyor ki havanın yükselebilmesi mümkün değil.
Nem açığını ise oklarla belirttim.

Aşağıda ki ise bu döneme ait bir harita.

resim

BASRA kollarını bayağı bir batıya uzatmış.
Evet kuzeyden troff akışı var ama alt seviyelerde de BASRA Örümceği var.
Bu durumda kıyıdan çok daha iç kesimler biraz nasiplenir.
Yükselti ve üst seviyeden hareket eden soğuk akış iç kesimlerde iş yapar.

Kısaca; BASRA geri çekilmediği sürece, Nem fakir kaldığı sürece geçen seneki yağışlar kolay kolay görülmez.

Dilimin döndüğünce bir şeyler yazdım.
Eksik kalan parçaları da Sen doldur. thumbsup

Eksik bir şey kalmamış ki abi, nasıl doldurayim Smile Ellerine emeğine sağlık. Oldukça açıklayıcı olmuş. Basra bu sene etkili olacak diye konuşmuştuk ama şimdiden başlayacağını tahmin etmiyordum. Önümüzdeki kısa ve orta vadede de zannediyorum değişiklik olmayacaktır, değil mi?
  Beğenenler:
  • adakar, AZOR, Burak1980, MaxZero, snowserkan, volkan34tr

Serkan abi Istanbul icin ilerleyen saatlerde ve yarin daha etkili kutleler gorebilir miyiz?
  Beğenenler:
  • Burak1980, MaxZero, snowserkan, volkan34tr

(Son Düzenleme: 06-18-2020, 10:21 PM, Düzenleyen: snowserkan.)

(06-18-2020, 06:34 PM)Xooner Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Eksik bir şey kalmamış ki abi, nasıl doldurayim Smile Ellerine emeğine sağlık. Oldukça açıklayıcı olmuş. Basra bu sene etkili olacak diye konuşmuştuk ama şimdiden başlayacağını tahmin etmiyordum. Önümüzdeki kısa ve orta vadede de zannediyorum değişiklik olmayacaktır, değil mi?

resim

Önümüzdeki birkaç gün kuzeyden sarkan Negatif Eğimli bir oluk mevcut (kuzeybatı-güneydoğu yönünde ilerleyen.
Negatif eğimli oluklarda maalesef doğu makası kuvvetli yağışları ve dengesiz hava şartlarını doğurur.
Oluğun batısı ise açık ve yağışsızdır. Senin konumunda batı akışında kaldığı  için bu şanstan şanssızlık düşüyor payına maalesef. Unbrella
Sonrası içinde çok hareket görünmüyor.
Muson bölgesinde hareket varsa Basra'da vardır unutma.

NEGATİF EĞİMLİ OLUK

resim

(06-18-2020, 07:16 PM)Ömer18 Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Serkan abi Istanbul icin ilerleyen saatlerde ve yarin daha etkili kutleler gorebilir miyiz?

Yarın sabah saatlerinden sonra gözün radarda olsun aslanım.
Yarın yine bir yerlere patlayacak.

An itibarı ile yolda Göztepe civarlarında şiddettli bir yağmura yakalandık.

Motorcu arkadaşlar köprü altlarında yağmurun şiddetinin azalmasını bekliyorlar.
  Beğenenler:
  • Burak1980, Hasan_iSTANBUL, MaxZero, snowserkan, Xooner

5 gün deniliyordu yağışlar kırpıla kırpıla yarına bile güneşli gösterir oldu telefon. iyi olmadı, uzun dönem kuraklık olabilir.
  Beğenenler:
  • Burak1980, Hasan_iSTANBUL, MaxZero, volkan34tr

Başladı 
resim
  Beğenenler:
  • Burak1980, Enginist, Hasan_iSTANBUL, MaxZero, volkan34tr

Konuyu Okuyanlar:
5 Ziyaretçi