| |
Öncelikle buradaki tahminciler bu kadar değişken modeller ve iklim koşullarında amatör tahmin yapmaya çalışıyorlar.. İşleri kolay değil.. Lakin 3-4 günden öte bütün modeller aslında çöptür..Ayın 28'ine sistem veren Gfs 'in benim için hiçbir hükmü yoktur, 6 saatte fırıldak gibi dönen modellerden 13 gün sonrasına sistem beklemek göle maya çalmakla aynı kapıya çıkar.. Son yıllarda Gfs dikkat ederseniz kış boyu hep 15 gün öncesine sistem verir durur.. Sonra o sistemler erir durur.. Bir bakarsınız bu akşam modeller ters köşe yapar 24-25 Ocak' a tahmin illerimizin dediğine geliverirler.
bizim köy batı karadenizin 50-100 metre rakımlı nispeten kıyıya yakın bir köy rahmetli babaannem anlatırdı çatıya kadar kar olurmuş..(2 katlı kargir yığma ev) bakıyosun geçtim onu 1929 yılının eski istanbulunun resimlerine muhteşem insan boyunda kar..insan sinir olmuyor değil şurda 50-100 senelik maziler bunlar.keşke bişey olsada şu küresel zıkkım dursa yerinde geriye dönse..allah bir daha göstermesinde şu avusturalya yangını geldi geçti..demeden de geçemiycem bi bilim adamı bu yangının dünyadaki ısıyı düşüreceğini tıpkı 120 sene önceki endenozya zannedersem oradaki yanardağın patlaması gibi o sene hiç yaz olmamış mesela..onun gibi olabileceğini söyledi.
Soğuğun daha alt seviyelere inebilmesi için stratosfer girdabı ile troposferik girdap arasında bir akı olması gerekli. Eğer daha üst seviye olan stratosfer tabakasında dönüp duran bu soğuk balon patlamaz veya delinmez ise bahsettiğim iki seviye arasında ısı transferide olmuyor demektir.
Stratosfer girdabının tek başına bozulması mümkün değildir. Bu bozulmanın troposfer tabakasından stratosfer tabakasına görece sıcak havayı transfer etmesiyle mümkün olmaktadır. Transfer olan sıcak hava parselleri stratosferik girdabın gücünü kırarak dağılmasını, bozulmasını yada yer değiştirmesini sağlayarak alt seviyelere soğuğu boca etmesini sağlayacaktır. Bizim derdimiz soğuk havanın daha kuzey enlemlerde olmaması ise o zaman stratosfere bakacağız. Bu zamana kadar eğer bu enlemler görece sıcak günler geçiriyor ise bunun nedeni iklim değişikliği veya küresel ısınmanın sonucu değildir. Nedeni üstte yazdığım ısı transferinin gerçekleşmemesi yada yetersiz kalması ile alakalıdır. Bu yazdıklarım beklenen sistem ile alakalı değildir. Beklediğimiz sisteme dair son gelişmeleri kısa bir süre sonra değerlendireceğiz.
Beğenenler:
• 3uZgibi, adakar, Alp 1903, AZOR, bokers36, Burak1980, duman, Ekrem14, Emreitsa,
ÖNUMÜZDEKI GÜNLERDE HAVA SICAKLIĞI 5 VEYA 6 DERECELERDE BUDA OLUMLU BIRŞEY BENCE
Zaten ayin 21 inde bir sistem vardi ama cok etkili degildi sicakliklar evet bu sistemde 5 - 6 lara inecek sonrasinda asil bekledigimiz sistem gelecek
Serkan kardeşim şöyle bir şey dinledim. Anlamista değilim. Bunu biraz açarmisin. 17 ocakta İspanya'dan gelebilecek alçak basınç alanları güneye kadar inemeyip kaybolursa Ocak 20 den 30 a kadar extrem soğuklar ve son 2,5 yılın en yoğun kar yağışının yaşanacağı soylentisine denk geldim. Senin bekledigin sistemle ilgisi olabilir mi ?
|
| Konuyu Okuyanlar: |
| 32 Ziyaretçi |