| |
Haklı olmak istemem ama mevsimler birer ay kaydı tezim sanki oluyor gibi. Yaşı bana yakın olanlar bilir eskiden şubat sonu çok baba sistemler alırdık. Eğer 1 ay kayma olayı tutarsa mart sonu gelecek sistem şubat sonu gibi davranabilir. Ama 2 tane konu var.. Birincisi atmosfer anlamında çok dengesiz ve zamanlama algısını yıkan bir dönemdeyiz Ne zaman ne olacağı belli değil. Diğer yandan ben hiç bir şekilde bu görüntülere güvenmiyorum. Malum iki gün veriyor üçüncü gün yazı getiriyor bu dönekler.
MART SONU VE NİSAN AYI SOĞUK ATAKLAR NEDEN BEKLİYORUZ..NEDEN NİSANDA SOĞUKLAR OLACAK DİYE SÖYLÜYORUM.KIŞI ERKENDEN BİTİRİLMESİN DEMEMİN SEBEBLERİ..Üstte gördüğünüz ilk grafik yeryüzünden üst atmosfere doğru olan ve batılı akışlara dur diyerek ısı ve momentum dalgaları nedeniyle Stratosfer katmanındaki ani ısınma (SSW) ve batılı rüzgarların yerini o mor alanda görüldüğü gibi tamamen nasıl doğulu rüzgarlara bıraktığının ve alt soldaki atmosferin 3B görünümünde Kutup Girdabı'nın ay sonunda nasıl paramparça olacağının emarelerini görüyorsunuz. Peki Yüksek basınç ile şaftı kayan ve yer değiştiren o girdap kuvvetli bir şekilde bir oraya bir bu tarafa savrulurken yüzeye olabilecek yansıması ise 1 ila 4 hafta arasında değişir. Ancak bu parçalanma taa günler evvelinden başladığı için tek tük yüzeye yine yansımalar olduğundan dolayı ay sonuna kadarki zamanda alt orta grafikte gördüğünüz gibi soğuk havanın bir kısmı Kuzey Amerika'nın doğusuna salınırken diğer kol ise Sibirya üzerine doğru nasıl salındığına dikkat edin. O kahverengi alanlar ise muhtemel bir blokajı temsil ediyor. Bu blokajlardan bizi ilgilendiren kısım ise İskandinav Blokajı ki alt orta grafikte bunun ilk emarelerini görüyorsunuz. Yani anlayacağınız ay ortasına kadar Atlantik üzerinden zonal akışlarla Akdeniz üzerinden ülkemizin ilk etapta güney ve doğu kesimlerimiz ile özellikle Güneydoğu ve çevresi ve İran, sonraki ataklarda ülkemizin batı kesimleri de yağışların kapsama alanına girerken daha sonraları oluşacak muhtemel bir blokaj nedeniyle Subtropikal jetin icraatlarına blokaj nedeniyle güneye doğru çukurlaşacak Kutup Jetinin de desteği ile ay ortasına kadar doldur boşalt tarzı yağışlara nisan ayanın ilk yarısında yukarıda anlattığım üst atmosfer oluşumları ve yüzeye oluşabilecek muhtemel yansımalar nedeniyle nisan ayında sıradışı KIŞ senaryoları da gündemde olduğunu bilmeliyiz..Nisan ayını kimse çöpe atmasın.. Şaşırtıcı fakat görüntüler böyle..
![]() ![]() ![]()
Ooo, yazdığım iki satır yazı ne de tepki almış. Öncelikle şimdi yazacaklarımın tamamını okuyabilen ne demek istediğimi daha net anlayabilecektir. Bu forumu bir bütün olarak okur, değerlendiririm. Herhangi bir kimse ile bireysel polemiğe girmem, ola ki çok gerekli olur da girersem mutlaka isim verir, bu sayede gereksiz meydana gelebilecek üzerine alınma, kırılma, bozulma durumunun önüne geçerim. Okuduklarımı nasıl genel olarak algılıyorsam, yazdıklarımı da genel olarak yazarım. Sonuçta burası keyif almaya çalıştığımız, keyif alacağımız haberleri duymayı beklediğimiz bir platform bana göre. Tahmin işinden hiç anlamıyorum, ben okuma ve keyif alma tarafındayım. Bakın anlamıyorum diyorum ve o yüzden tahmin de yapmıyorum. Mesela önceki yazımda bu saatten sonra kar yağmayacağını söyleyip gizli de olsa bir tahmin yapmış oldum. Eğer bu süreçte kar yağarsa keyif alırım, sonra çıkar hatalı bir tahmin yaptığım için özür dilerim, ben bu işte hata yapmışım, tahmin yapacak kadar bilmiyormuşum derim hiç gocunmadan. Taaa eski site döneminden beri takip ediyorum, tahmin işinden anlamadığım için yazılanları okuyorum, tahminler tutunca herkesten çok seviniyorum, yağdı haberlerini paylaşıyorum. Çok tutarlı tahminler olduğu dönemlerde bunun havasını da attım. Ama tutmayınca bir sonraki sefere daha itidalli hareket etmek gerekir, yine tutmazsa daha da temkinli olmak gerekir. Tutmaması elbette ki birçok parametreye bağlı buna şüphe yok. Ama her ne olursa olsun tutunca nasıl ki ben bunu 1 ay öncesinden söylemiştim diyebiliyorsak tutmayınca da bu sefer tutturamadım diyebilmek gerekli bence. Şu an kar yağmaya başlasa emin olun ki yazdığım herşey için yorumdan deli gibi özür dilemeye hazırım, bu erdemi gönül rahatlığı ile gösterecek bireysel doygunluğa sahibim. Meselenin tartışmaya dönmemesi için bu konu ile ilgili son yazım olacak. Tüm dostlara değerli vakitlerini aldığım için kusuruma bakmayın diyorum. Ve bu yazımın foruma yazılmış bir yazı olup hiçkimseye bireysel bir cevap olmadığını hatırlatırken yine de kırılanlar oldu ise affola diyorum.
(03-12-2026, 02:40 PM)blackcopper Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Ooo, yazdığım iki satır yazı ne de tepki almış. Öncelikle şimdi yazacaklarımın tamamını okuyabilen ne demek istediğimi daha net anlayabilecektir. Bu forumu bir bütün olarak okur, değerlendiririm. Herhangi bir kimse ile bireysel polemiğe girmem, ola ki çok gerekli olur da girersem mutlaka isim verir, bu sayede gereksiz meydana gelebilecek üzerine alınma, kırılma, bozulma durumunun önüne geçerim. Okuduklarımı nasıl genel olarak algılıyorsam, yazdıklarımı da genel olarak yazarım. Sonuçta burası keyif almaya çalıştığımız, keyif alacağımız haberleri duymayı beklediğimiz bir platform bana göre. Tahmin işinden hiç anlamıyorum, ben okuma ve keyif alma tarafındayım. Bakın anlamıyorum diyorum ve o yüzden tahmin de yapmıyorum. Mesela önceki yazımda bu saatten sonra kar yağmayacağını söyleyip gizli de olsa bir tahmin yapmış oldum. Eğer bu süreçte kar yağarsa keyif alırım, sonra çıkar hatalı bir tahmin yaptığım için özür dilerim, ben bu işte hata yapmışım, tahmin yapacak kadar bilmiyormuşum derim hiç gocunmadan. Taaa eski site döneminden beri takip ediyorum, tahmin işinden anlamadığım için yazılanları okuyorum, tahminler tutunca herkesten çok seviniyorum, yağdı haberlerini paylaşıyorum. Çok tutarlı tahminler olduğu dönemlerde bunun havasını da attım. Ama tutmayınca bir sonraki sefere daha itidalli hareket etmek gerekir, yine tutmazsa daha da temkinli olmak gerekir. Tutmaması elbette ki birçok parametreye bağlı buna şüphe yok. Ama her ne olursa olsun tutunca nasıl ki ben bunu 1 ay öncesinden söylemiştim diyebiliyorsak tutmayınca da bu sefer tutturamadım diyebilmek gerekli bence. Şu an kar yağmaya başlasa emin olun ki yazdığım herşey için yorumdan deli gibi özür dilemeye hazırım, bu erdemi gönül rahatlığı ile gösterecek bireysel doygunluğa sahibim. Meselenin tartışmaya dönmemesi için bu konu ile ilgili son yazım olacak. Tüm dostlara değerli vakitlerini aldığım için kusuruma bakmayın diyorum. Ve bu yazımın foruma yazılmış bir yazı olup hiçkimseye bireysel bir cevap olmadığını hatırlatırken yine de kırılanlar oldu ise affola diyorum. Güzel ve akla yatkın değerlendirmelerin olmuş..Keşke bu anlaşılır görüşlerini bir önceki yazında üslubu bozmadan belirtmiş olsaydın..Neyse şimdi herşey daha mantıklı ve kayda değer..Bu sebeble ve aynı zamanda düşüncelerine ve klavyene sağlık..
İstanbul'u uzun süren sıcak ve güneşli günler kar almaktan uzaklaştırıyor bence. Son birkaç yıl için düşündüğümüzde Aralık 1 olduğunda bile havanın en azından soğuk ve yağışlı olması gereken zamanlarda İstanbul ılık , durgun , yağışsız dönemler geçiriyor. Halbuki 2013 öncesini düşündüğümde Kasım ayında bile İstanbul ciddi soğuk olurdu , yağmurlu olurdu hatta 2007 Kasım 4 gibi idi sanırım kar bile yağmıştı. Aralık'a zaten çok ciddi soğuk girerdik. Meşhur Galatasaray - Juventus maçı da buna örnektir. Zaten özel konumu da , yükseltisi de çok dezavantajlı olan bir şehir üstüne bir de aylar boyu güneşlenip ısınınca Aralık oluyor , Ocak oluyor , Şubat oluyor bir türlü soğumuyor. Çevremizdeki denizler de aynı şekilde maalesef. Eee bu kadar sıcağı konuştuğumuz yerde de kar ihtimali oldukça zayıflıyor. Bu açmazdan çıkmanın yolu diğer tüm parametreleri hesap dışı bıraktığımızda öncelikle kararında güneşli günler ve ısınma. Eğer yaz mevsiminde kararında bir ısınma yaşar , en geç Kasım başı itibariyle de ortalama 10 - 12 bantlarında sıcaklıklar görürsek bence gelecek her sistem İstanbul'da kar ihtimalini çok yüksek seviyeye çekecektir. Umarım bu yaz itibariyle haşlanmayacağımız hatta eskisi gibi ara ara serin ataklar alacağımız yazlar yaşarız da bu kış gibi bizi üzen kışlar artık yaşamayız. 365 günde 10-15 gün karlı havalar görmek tüm arzumuz. Allah önümüzdeki kış ve takip eden kışlarda bunu sürekli nasip etsin inşallah.
Yaz mevsiminin uzun süren sıcaklarla geçmesi Kışın KAR Yağmasına kesinlikle engel değildir.
Kış mevsiminde Ülkenin Batısına ve genel çoğunluğuna kar yağmaması tamamen basınç kuşaklarındaki kayma ile ilgili iken bir diğer faktörde baskın patern yani hava deseninin kalıcı hale gelmesi ile ilgilidir. Eğer Alaska yükseği baskın ise AZOR Yükseği pasif kalır gibi. Önümüzdeki 5 yıl boyunca AZOR - İskandinav ve kısmen Sibirya yükseği aktifleşebilir. Bu durumda ise PW'nin Doğu kolu aktif kalarak ABD Kışı unutur Ülkemizi 5 yıl boyunca KAR ve Soğuk anlamında bezdirebilir. Bu bir mevsimsel döngüdür ve sırası geldiğinde ibre döner. Bazen tv'lerde artık İstanbul'da kar hayallerde ve mazide kalan tatlı bir anı olarak gelecek kuşaklara anlatılacak tarzında cahilce ve aptalca yorumlar görüyorum. Sadece popülariteyi arttırmak ve günü kurtarmak adına yapılan yayınlardır. önümüzdeki 5-10 sene boyuncada buzul çağını konuşurlar. Bu dönemdeki yorumlara avel avel bakanlar o zaman yine avel avel bakarlar Dünya'nın sıcaklığında artış olduğu doğrudur. Ancak bu artış absürt bir olayla tersinede çevrilebilir. Bu kainatta herşeye bir neden arama duygusu bu hale getirdi insanlığı..
Beğenenler:
• 3uZgibi, adakar, Alp 1903, AZOR, Burak1980, Çilingozlu, Eray, Erol Bıldırcın, Əspəranza34, hacimuratt, kral, Mertatakoy, Mustafa Torun 0834, snow41
Hiç bir şey sonsuza kadar iyi ve dengeli bir şekilde devam edemeyeceği gibi dengesiz ve kötüye olumsuza evrilen şekli ilede devam edemez. En kötü son bile bir sonuçtur esasında.
Kıyıya vuran dalga misali aralıklarla yer değiştirir. Bazen şiddetli bazende etkisi az şiddetle iyi-kötü-iyi-kötü şeklinde devam eder. Bazen iyinin kötüsü bazende kötünün iyisine denk geliriz. Meteoroloji konusunda bilmediğim ve sığ kaldığım hiç bir konu yoktur buna eminim. Ancak sen ne kadar çok bilirsen bil karşıdakinin anlayabildiği kadarsındır. Herkes herşeyi bilmez bilemez, Ancak bir şeyi çok iyi bilmeye özen göstermelisin. Bizde onu yapmaya çalıştık ömrümüzce. Herbokolog yerine birbokolog olmayı yeğlerim.
Beğenenler:
• 3uZgibi, Alp 1903, AZOR, Burak1980, Eray, Erol Bıldırcın, Əspəranza34, kral, Mertatakoy, Mustafa Torun 0834, snow41
Modellerden bağımzsız olarak sadece AO NAO Verilerine bakarak Ay sonu Ülkemiz Son bir KAR İhtimali olan sistem beklentisine girmelidir.
İki veride Nötr seviyelere ineceği kesin. Ülkemizin batısı için görsel güzellikte bir KAR Yağışı beklenebilir. ![]()
Beğenenler:
• adakar, Alp 1903, AZOR, Burak1980, Çilingozlu, Eray, Erol Bıldırcın, Əspəranza34, hacimuratt, kral, Mustafa Torun 0834, snow41
AŞAĞIDA Zonal rüzgarların genliğini gösteren bir görsel var.
25-28 MART Tarihlerinde İstanbul ve Marmara bölgesi için KAR Bekleyebiliriz.
Beğenenler:
• adakar, Alp 1903, AZOR, Burak1980, Çilingozlu, Eray, Erol Bıldırcın, Əspəranza34, hacimuratt, kral, Mertatakoy, Mustafa Torun 0834, snow41, taboo1
Şubat ayının son günlerinde bayramın soğuk geçme ihtimali büyük demiştim artı birde yağışlı geçeceğini söyleyebiliriz
![]() Geçen günlerdeki yazımda kutup rüzgarlarının artık son yavaşlamasıyla alabileceğimiz belkide son soğuk sistem sinoptiklere yansıdı
Beğenenler:
• adakar, Alp 1903, Burak1980, Çilingozlu, Eray, Əspəranza34, hacimuratt, kral, Mustafa Torun 0834, snow41 |
| Konuyu Okuyanlar: |
| efe90, 77 Ziyaretçi |