Hoşgeldin Ziyaretçi, Henüz üye değil misiniz? Üye ol  
Modeller   Diyagramlar   Radar  

İstanbul için KAR Tahminleri (KAR Sevdalıları)

@snowserkan bey 87 kardeşinin geliş tarihi ne zaman şubat 2.haftasimi?
  Beğenenler:
  • Primavera

(01-31-2025, 04:19 PM)snowserkan Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(01-31-2025, 02:42 PM)Snowevren Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Sonunda şifreme kavuştum uzun aradan sonra.Herkese tekrardan merhabalar.Serkan abimm hazır ulaşabilmişken bir sorum olacak müsaadenle.500hpa -40 civarında çok ısrarlı.Bu sizce 850 hpa nın -8  - 9 da kalmasını takar mı.Yoksa bu ısrar sizce bu işi İstanbul için çok ilginç bir tabloya sürükleyim beklenmedik ölçüde kar yağışları yapabilir mi.Affına sığınara ve haddimi bilerek ben bunun çok büyük bir avantaj sunup istanbul özelinde çok fazla kar yağışı bırakacağını düşünüyorum.Hatta şifremi de bulamadığım dönemde bir başka foruma da bu düşüncemi yazdım doğru düşünüyorsun diyen de bence yanılıyorsun diyen de oldu.Ancak bizim bildiğimiz bu işin en ehli olan bir kaç kişi var başında da siz varsınız bana göre.Nasıl yorumlarsınız.

Merhaba Evren.
Şifrene kavuştuğuna ve Forumda seni tekrar gördüğüme sevindim Hoş geldin. Smile

Şimdi şöyle başlayayım konuya:

500- 700 -850 HPA gibi değerler hiç bir zaman değişmez çünkü bunlar temsil değerleridir. her bir değer Atmosferdeki basıncı ve bu basıncın hangi yükseklikte bulunduğunu ifade ederler.

500 Hpa yaklaşık 5500 metreyi ifade eder. Ancak her zaman değil. Eğer 500 hpa seviyesi çok soğuksa (-35 -40 gibi) işte o zaman 500 hpa 5500 metreyi değil de 5200 metreyi de ifade edebilir.
Bunun sabit kaldığını düşünenler şöyle fikre kapılır 500 hpa'da yani  5500 metrede -40 derece var ve ona göre bir hesaplama yapar ve yanılır. Fakat bu detayı bilenler aradaki 300 metreyi hesaplayarak bir sonuca varır
500 HPA da meydana gelen olaylar 5500 metrede değil de 5200 metrede gerçekleşiyor demektir.

Aşağıdaki görsele bakın. Hava ısındıkça 500 HPA SINIRI NASIL DA YÜKSELİYOR.

İşin en basit kısmı şudur: Soğuk hava aşağı çöker sıcak hava ise yükselir Hacminden dolayı olur bunlar

resim

Buraya kadar anlaşıldığını düşünüyorum. thumbsup

Şimdi gelelim 500 hpa aşırı soğuksa yer seviyesine etkisi soğuk anlamında olumlu olur mu?
Cevabı: EVET

Evet çok olumlu olur ancak aradaki katmanlarda 3000 metrede 2000 metrede 1000 metrede vs oradaki şartlar nasıl onlara bakmamız gerekiyor bu durumda.

2012 Yılında sanıyorum 850 hpa değeri -1 dereceydi ama İstanbul karlar altındaydı.
Yine fi tarihinde Uludağ'ın zirve sıcaklığı +5 derece iken Bursa merkez 0 dereceydi. Smile

Normal şartlarda Saf KAR için 850 hpa katmanındaki hava parselinin sıcaklığı 0 derecenin 1 derece altında olması gerekir yani minimum -1 lazım.

Ben daha evvel sitede bir konu paylaşmıştım thickness değerleri adında.
O konuyu böyle zamanlarda mutlaka okuyup anlamanız gerekiyor.

Ama sana şunu söyliyeyim. Hali hazırda gelecek olan sistem hakkında; 500 hpa'nın çok soğuk olması o kadar işe yarayacak ki bilemezsin. Hem 500 hpa çok soğuk hem de 500 hpa sınırına kadar hava nem yüklü
500 hpa daki sınır değer 5000 metrelere kadar düşecek. Bu katmanın yere çökmesi demek altındaki katmanlara da baskı ile onların temsil ettiği yüksekliği de aşağı çekecek.

850 hpa 1500 metrede değil de 1200 metre de oluşacak mesela.
En basitinden sana tersinden söyleyeyim kafaları iyice karıştırayım. İstanbul'un rakımı o gün 300-350 metre olacak çok garip Smile

Önümüzde ki günlerde Skew-t üzerinden o günlere dair nelerin olacağını yorumlayacağız.

Thicness yani Katmanlar arası kalınlığı içeren konu.

https://snowserkan.com.tr/forum/showthread.php?tid=9

Hoş buldum abim.İşte buram buram kalite kokusu.Hiçbir yerde hatta googlayarak ,hatta yapay zekaya sorup öğrenilemeyek bilgiler.Sağlığına duacıyız abicim.Temelde belki ben sorunun cevabını kaçırdım.500 hpa çok düşük demek ,karadenize fazla yağış bırakması için baskı yapıp orayı hadi ne var ne yok topla ve yağış olarak boşalt diyebilir mi?
  Beğenenler:
  • AZOR, Emreitsa, Hasan_iSTANBUL

(01-31-2025, 05:22 PM)Özgür Adlı Kullanıcıdan Alıntı: @snowserkan bey  87 kardeşinin geliş tarihi ne zaman şubat 2.haftasimi?

En geç 14-15 Şubat

(01-31-2025, 05:41 PM)Snowevren Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(01-31-2025, 04:19 PM)snowserkan Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Merhaba Evren.
Şifrene kavuştuğuna ve Forumda seni tekrar gördüğüme sevindim Hoş geldin. Smile

Şimdi şöyle başlayayım konuya:

500- 700 -850 HPA gibi değerler hiç bir zaman değişmez çünkü bunlar temsil değerleridir. her bir değer Atmosferdeki basıncı ve bu basıncın hangi yükseklikte bulunduğunu ifade ederler.

500 Hpa yaklaşık 5500 metreyi ifade eder. Ancak her zaman değil. Eğer 500 hpa seviyesi çok soğuksa (-35 -40 gibi) işte o zaman 500 hpa 5500 metreyi değil de 5200 metreyi de ifade edebilir.
Bunun sabit kaldığını düşünenler şöyle fikre kapılır 500 hpa'da yani  5500 metrede -40 derece var ve ona göre bir hesaplama yapar ve yanılır. Fakat bu detayı bilenler aradaki 300 metreyi hesaplayarak bir sonuca varır
500 HPA da meydana gelen olaylar 5500 metrede değil de 5200 metrede gerçekleşiyor demektir.

Aşağıdaki görsele bakın. Hava ısındıkça 500 HPA SINIRI NASIL DA YÜKSELİYOR.

İşin en basit kısmı şudur: Soğuk hava aşağı çöker sıcak hava ise yükselir Hacminden dolayı olur bunlar

resim

Buraya kadar anlaşıldığını düşünüyorum. thumbsup

Şimdi gelelim 500 hpa aşırı soğuksa yer seviyesine etkisi soğuk anlamında olumlu olur mu?
Cevabı: EVET

Evet çok olumlu olur ancak aradaki katmanlarda 3000 metrede 2000 metrede 1000 metrede vs oradaki şartlar nasıl onlara bakmamız gerekiyor bu durumda.

2012 Yılında sanıyorum 850 hpa değeri -1 dereceydi ama İstanbul karlar altındaydı.
Yine fi tarihinde Uludağ'ın zirve sıcaklığı +5 derece iken Bursa merkez 0 dereceydi. Smile

Normal şartlarda Saf KAR için 850 hpa katmanındaki hava parselinin sıcaklığı 0 derecenin 1 derece altında olması gerekir yani minimum -1 lazım.

Ben daha evvel sitede bir konu paylaşmıştım thickness değerleri adında.
O konuyu böyle zamanlarda mutlaka okuyup anlamanız gerekiyor.

Ama sana şunu söyliyeyim. Hali hazırda gelecek olan sistem hakkında; 500 hpa'nın çok soğuk olması o kadar işe yarayacak ki bilemezsin. Hem 500 hpa çok soğuk hem de 500 hpa sınırına kadar hava nem yüklü
500 hpa daki sınır değer 5000 metrelere kadar düşecek. Bu katmanın yere çökmesi demek altındaki katmanlara da baskı ile onların temsil ettiği yüksekliği de aşağı çekecek.

850 hpa 1500 metrede değil de 1200 metre de oluşacak mesela.
En basitinden sana tersinden söyleyeyim kafaları iyice karıştırayım. İstanbul'un rakımı o gün 300-350 metre olacak çok garip Smile

Önümüzde ki günlerde Skew-t üzerinden o günlere dair nelerin olacağını yorumlayacağız.

Thicness yani Katmanlar arası kalınlığı içeren konu.

https://snowserkan.com.tr/forum/showthread.php?tid=9

Hoş buldum abim.İşte buram buram kalite kokusu.Hiçbir yerde hatta googlayarak ,hatta yapay zekaya sorup öğrenilemeyek bilgiler.Sağlığına duacıyız abicim.Temelde belki ben sorunun cevabını kaçırdım.500 hpa çok düşük demek ,karadenize fazla yağış bırakması için baskı yapıp orayı hadi ne var ne yok topla ve yağış olarak boşalt diyebilir mi?

Üst seviye ile Yer seviyesi arasındaki fark ne kadar fazla ise Kararsızlıkta o kadar fazladır.

Deniz suyu sıcaklığı 10 derece dersek Üst seviye ile arasındaki Fark 50 dereceye yakın. Kıyamet kopar. Smile

Gem akşam güncellemesi 
Gem öğlene göre batılayarak soğuk çekirdeği Karadenizin ortasından  değilde biraz daha batılayarak üzerimize indirdi gayet iyi ama her güncellemede 300 km ya doğuluyor ya batılıyor nereye ne yağacağı belli değil
resimresim

O top çok fena oynuyor bir yerlere gol olacak ama nereye gider Allah bilir.
  Beğenenler:
  • adakar, Kartutgun, Primavera

Ecmf de doğulamış gibi duruyor sanırım
  Beğenenler:
  • Primavera

(01-31-2025, 09:35 PM)Trakia Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Ecmf de doğulamış gibi duruyor sanırım

Pazartesi ye kadar nereyi etkileyeceği belli olmaz 11 derecelik Karadeniz suyu büyük potansiyel barındırıyor işte bu noktayı modeller çözemez resim

Gene niye bozdu ki bu gfs . Gene tam umutlarımız güçleniyor bir güncelleme keyifleri kaçırıyor. Anlaşılan pazar hatta pazartesiye kadar ne olacağıni kestirmek zor. Bekliyecez

Bomba gibi Şubat'a hazır olun ates

Ecmwf diyagrammmmmm miss nefisss sistemi güçlendiriyor. Bu süreçte sistemin süresi uzayacak şekilde bir öngörü sunmuş. Uzayacak derken 1 haftalık periyottan bahsetmiyorum daha da uzun bu arada tabii ufak bir mola olabilir mi olabilir şu an için olumlu bir gelişme olduğunu söyleyebilirim Allah'ın izniyle.

Konuyu Okuyanlar:
AZOR, Barbegazi, KardanadamEmin, Mustafa Torun 0834, pcz2013, scream, 47 Ziyaretçi