Hoşgeldin Ziyaretçi, Henüz üye değil misiniz? Üye ol  
Modeller   Diyagramlar   Radar  

İstanbul için KAR Tahminleri (KAR Sevdalıları)

ay sonu sistemi hala çok hareketli ve belirsiz oturması için hafta sonunu beklemek gerekecek gibi duruyor, bu iki gün yağış bol trakyada kar sınırına iniyor istanbul için kar değerlerine ben göremedim bence beklentiye girmemek lazım, bilgili arkadaşlar daha ayrıntı yazar.
  Beğenenler:
  • snowserkan

Kadıköy belediyesinin önünde kar küreme aracı gördüm. Hayırdır?
  Beğenenler:
  • mehmet karsever, nosnownoparty, snowserkan

malum sitede bangır bangır ayın 30 a kadar istenbulda kar yok yıl başı itibariyle ilk 15 gün için % 50 %50 yorumları dolaşıyor itibar etmemek lazım ama elde değil insanın canı sıkılıyor son değerlendirmeyi içimizin rahatlayacağı şekilde Serkan hocam bilgiledirmen dileğiyle

(12-18-2018, 11:14 AM)byarslan Adlı Kullanıcıdan Alıntı: malum sitede bangır bangır ayın 30 a kadar istenbulda kar yok yıl başı itibariyle ilk 15 gün için % 50 %50 yorumları dolaşıyor itibar etmemek lazım ama elde değil insanın canı sıkılıyor son değerlendirmeyi içimizin rahatlayacağı şekilde Serkan hocam bilgiledirmen dileğiyle

Arkadaşlar artık şu malum site lafını bırakın lütfen, iki üç günde bir o site ile alakalı bir şeyler yazılıyor, gerek yok isteyen istediğini söylesin siz burayı takip ediyorsanız o malum sitedeki kişilerin ne söylediklerine takılıp burada da sürekli malum site şöyle malum site böyle demeyelim lütfen.

serkan bey özel mesaj attım cevap verirseniz sevinirim genele yazmak durumunda kaldım.

Bu derin sessizlik canımı sıkmaya ve beni germeye başladı.Açıkçası yarın ve perşembe günkü sistemle ilgilenmiyorum bile.Yılbaşı ve arkasından gelicek kuvvetli sistemler iştahımı kabartıyor.Umarım herşey umduğumuz gibi olur ve hayalkırıklığı yaşamayız.
Kar Mutluluktur 
  Beğenenler:
  • AZOR, cem5254, ersel candan, gececi, jacobsss

(Son Düzenleme: 12-18-2018, 01:10 PM, Düzenleyen: snowserkan.)

resim

Arkadaşlar öncelikle şu 19 Aralığı yorumlayalım.
Yazıda Bazı sorulara cevaplarda var.

Yukarıdaki Skew-t çıktısına bakalım.

Yukarıda görüldüğü gibi yer seviyesi 4c civarında fakat sıcaklık 350 metreler seviyesinde 0c noktasına düşüyor.

Normalde her 100 metrede ortalama 0.5 derece azalır.

yarın ise 100 metrede 1c dereceden fazla düşüş gösteriyor.
Bunun nedeni Yıldız - karayel bileşenli rüzgarlar.

Havanın aşağı çökmesini sağlayarak üst seviyedeki soğuğu daha alt seviyelere hapis ediyor.

Ancak 980 metre ile 1400 metreler arasında sıcaklıklar 1-2 derece yükseliyor yani bu seviyelerde bir enverziyon yani sıcaklık terselmesi var. Alt seviye üst seviyeden daha soğuk.

1500 metre yani 850 hpa seviyesinden sonra sıcaklıklar tekrar düşüşe geçiyor.

Yukarıdaki nemin kar kristaline dönüşebilmesi için min -6 dereceye ihtiyaç var.
Asgari şartlar sağlandığında KAR oluşuyor.

Yanılgıya düşülen nokta 850 hpa sıcaklığı ile yer seviyesi arasında kurulan sıcaklık farkı bağlantısı.
Karadan ilerleyen sistemlerde 850 hpa seviyesi ile yer seviyesi arasında fark minimuma düşer 850 hpa seviyesini -4c gören birisi bu orana 8-10 derece ekler ve 5 derecede karmı yağar der.

Genel itibariyle doğrudur.

Fakat bazen ara tabakalarda farklı hava hareketleri görülür yukarıda anlattığım gibi.,
işte bu noktada yanılma başlar.

birde 850 hpa seviyesi ile hatta bazen bu seviye 700 hpa ya çıkar yer seviyesi arasında rüzgar uyumu vardır rüzgar karayel bileşenlidir şaşmadan eser.

böyle durumlarda bazen 850 hpa sıcaklığı ile 2 mt sıcaklığı neredeyse aynı olur.
bu tür sistemler ve örnekleri var.

850 hpa seviyesi -4 derece yer seviyesi -2 derece ve yağan karın zınk diye yapıştığı zamanlarda var.

tarihi net hatırlamıyorum 2004-ocak olabilir.

bunun gibi bir çok vaka var.

kısaca yarına gelirsek;

1000 Metre ile 350 metre arası -3 -4 derece bu değerler KAR kristalini fazlasıyla koruyan değerler.
0 derece sınırının 350 metrede olması yağışın yere KAR şeklinde düşmesini sağlar.

Tek handikap 980 metre ile 1500 metreler arasındaki Enverziyon.

Eğer yarın kar yağmaz ise bu 850 hpa sıcaklığından dolayı değil, bahsettiğim inversion yani sıcaklık terselmesinden dolayıdır.

(12-18-2018, 12:55 PM)Snowtime Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Bu derin sessizlik canımı sıkmaya ve beni germeye başladı.Açıkçası yarın ve perşembe günkü sistemle ilgilenmiyorum bile.Yılbaşı ve arkasından gelicek kuvvetli sistemler iştahımı kabartıyor.Umarım herşey umduğumuz gibi olur ve hayalkırıklığı yaşamayız.

bende gerildim . moıdellerden pek anlamam ustalar dahi iyi yorumlar sanki gfs bozmaya başladı  gibi  altını çizrek söylüyorum pek anlamıyorum umarım ben yanılıyorumdur...
  Beğenenler:
  • ersel candan, Snowtime

Her güncelleme farklı geliyor son güncelleme baya batılı gelmiş telaşa gerek yok odaklanmamız gereken aysonu ve aybaşı sistemleri....veee  sizleri 5 ocak sisteminin son verileriyle başbaşa bırakıyorum

resim
  Beğenenler:
  • mehmet karsever, sahinok, snow41, ThunderSnow

(12-18-2018, 01:06 PM)snowserkan Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
Eğer yarın kar yağmaz ise bu 850 hpa sıcaklığından dolayı değil, bahsettiğim inversion yani sıcaklık terselmesinden dolayıdır.

Serkan hocam üniversitede ders anlatır gibi açıklamışsınız. Elinize sağlık. Smile
(Vize ne zaman? çalışalım, mahçup olmayalım)
  Beğenenler:
  • AZOR, ersel candan, mehmet karsever, snowserkan

Konuyu Okuyanlar:
15 Ziyaretçi