| |
Bu kez hayırlı olsun haftaya kar yağar. Tahminden anlamam. Hislerim öyle diyor. Serkan bey de bu kadar inat ettiyse oldu bu iş..
Bir sistem bile istanbul adına konuşur olursak yeter bile artar.. bence bu 26 olan sistemi kaybetmemek Laz'ım buna ihtiyacımız var..
Serkan Bey daha iyi bilir ama bu yıl göründüğü kadarı ile kuzey kutup bölgesi jet akımında bayağı büyük bozulmalar ve güneye sarkmalar oldu. Bu sebeple arktik bölge görece ısınırken (nsaa nın verilerine göre son 5-6 yılın en düşük deniz buzu yayılımı var) daha güney enlemlere güçlü soğuklar sarkma yaptı.
Buna benzer durumlarda bu soğuklar Sahra ya bile 2 yıl üstüstü kar yağmasına sebep olurken, bizim bundan anlaşılmaz derecede nasiplenemeyerek kurak kalmamız daha önceden rastlanan atmosferik bir davranış yapısı mı yoksa aslında bu bize mükemmel yağışlar bırakabilecekken başka bir değişken mi buna sebep oldu. Bunu sormaktaki sebebim, şuan güneş solar minimum a doğru gidiyor, hatta beklenenden bile düşük olabilir bu minimum süresi ve güneş radyasyon miktarı, bu değişim bu yılki duruma benzer şekilde önümüzdeki yıllarda da polar vortex i bozacaktır güneye doğru. Görüşünüz nedir Serkan Bey?
Aslında bu duruma Basınç dizilimleri sebep oldu. Peki Basınç dizimlerinin bu şekilde konumlanmasına ve inatçı bir şekilde uzun süre mevcut patterni korumasına ne sebep oldu?
Kutbi girdabın merkez konumundan kayması,alışıla gelmişin dışında mevcudiyet göstermesi sebep oldu. Burada verilecek her cevaba en az bir soru çıkar. Peki kutbi girdap neden bu sene farklı bir alana kayarak varlığını sürdürdü?sorusuda çıkar buradan. Ancak biz o kadar derinden sorgulamayacağız. Evet kutbi girdap bu sene özellikle Aralık ve Ocak aylarında daha çok Baffin bay bölgesi,Kanada ve Amerika'nın kuzey ve kuzeybatısına konumlandı.sık sık yerinden kayarak bu alanları kendine mesken tuttu. Kutbi girdabın burada merkezlenmesi kuzey buz denizinde zaman zaman egemen olan yüksek basıncın oluşamamasına neden oldu neticesinde kutbi girdabın genelde tek yönlü dağılmasına sebep oldu.Kuzey pasifikte tepki olarak güçlenen yüksek basınç alanı vorteksin atlantik üzerine salınmasına neden oldu. buraya akan vorteks Azor ve bermuda ya baskı yaparak bu yükseğin dikine değilde enlemesine doğru genişlemesine sebep oldu. Oysa kutup girdabı geçmişe benzer şekilde konumlansaydı, salınımlarının bir kısmınıda daha doğuya Rusya üzerinden sibirya taraflarına yapacaktı. Aralık ve Ocak aylarında kuzeyimizde soğuk birikmemesinin nedeni budur. İnanın sayfalarca detaylandırılacak bir konu bu. 3-5 kelime ile anlatılacak bir olay değil. Yüzeysel olarak söyleyeceğimiz. Basınç konumlaması. Bu sene böyle olması her sene böyle olacağı anlamı taşımıyor. Bu konuyu Mart ayı sonunda detaylıca anlatmak isterim..
(02-16-2018, 05:14 PM)snowserkan Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Aslında bu duruma Basınç dizilimleri sebep oldu. Peki Basınç dizimlerinin bu şekilde konumlanmasına ve inatçı bir şekilde uzun süre mevcut patterni korumasına ne sebep oldu? Tam da bu yüzden sormuştum ben de Serkan Bey. Çünkü atmosferik yapılan öngörülere göre, güneşin zayıflayan manyetik alanı daha fazla kozmik radyasyonun atmosfere penetre olmasına, bunun da daha fazla kutupsal vortex de bozulmaya yol açtığına dair birkaç araştırma okumuştum hatta benzer bir şekilde prof Henrik Svensmark'ın da aynı kozmik radyasyonun bulutlanma miktarında farklılığa sebep olduğuna dair de bir sunum izledim. Neyse önümüzdeki seneleri geldiğinde göreceğiz. Başlığın konusunu dağıttığım için kusura bakmayın.
Serkan Bey, bu denli güzel bir form düzenleyip bilginizi bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ederim.
Okurken zevk alıyorum inanınki.Diğer arkadaşların espiri yapması bile hoşuma gidiyor malum sitede sadece snowserkan sayfasını takip ettiğim için.
Ssrkan abi hic net bir tahmin goremiyoruz modellerde. Her seferinde oteleniyo. Bugun oglenki gfs nin gosterdigi tablo artik bi 5 6 gun gelmez. Kar yagsa da sorun olur bence. Son anda yine degisir. Yagmasin daha iyi ya. Serkan abi moralimiz altust napicaz ya.
Bu beklediğimiz sistem öncesinde güzel bir dönem geçiriyoruz bence soğuma olarak adeta kararlı bir hazırlık dönemi gibi hatta şu sıralar bursa balıkesirin yükseklerinde kar görülüyor olabilir değerler müsait
Sessizce, diken üstünde ama bir o kadar umutla takip ediyorum sizi Serkan bey. Takdir Mevlanın olmasa bu kadar hüsran yaşamayı bünyem kaldırır mıydı bilemiyorum? Herşeyin hayırlısı. Bakalım bu sefer Mevlam neyleyecek?
|
| Konuyu Okuyanlar: |
| AZOR, Galatasaray1905, 22 Ziyaretçi |