Hoşgeldin Ziyaretçi, Henüz üye değil misiniz? Üye ol  
Modeller   Diyagramlar   Radar  

İstanbul için KAR Tahminleri (KAR Sevdalıları)

Önümüzdeki haftaya yağışlarla devam edeceğiz, mevsim normallerindeki sıcaklıklar, haftaortasından sonra hızla düşecek, bir nevi KIŞ provası yaşayabiliriz.Trakya, Marmara, Ege bölgeleri zamanla iç ve Doğu Anadolu bölgeleride yağış ve ısı kaybından etkilenecek. İç ve Doğu bölgelerinde yüksek rakımlar KAR sürprizleriyle karşılaşabilir. Bu ilk SOĞUK HAVA DALGASI'ndan sonra çok güçlü olmayacak sıcaklık yükselişleri olsada, geceleri yine soğuk, puslu, sisli bir periyoda gireceğiz. Aysonu ve Kasımın ilk 5 günü bu seviyelerde gündüzleri pastırma yazı, geceleri buzlu limonata tadında geçtikden sonra Kasım ortalarına doğru yeni bir soğuk sistem gelme olasılığı görünüyor, tabiiki bu tahminler için vade uzun olması değişimlere açık bir ortamıda beraberinde getiriyor...takibe devam diyoruz. http://modeles7.meteociel.fr/modeles/gen...tanbul.gif
  Beğenenler:
  • adakar, AZOR, Captmehmet, muratg, snow41, snowserkan

Kasım ilk günlerinden itibaren 30 hpa stratosfer (21.600 Metre) seviyelerinde ani bir değişim söz konusu.

Üst seviyelerdeki girdabın ani ve etkili bir hamleyle doğuya zorlandığını görüyoruz.

Alt seviyelere yansıması 3-5 günü bulacaktır.

Daha çok Kış aylarında görülen bu hareket beni biraz şaşırttı doğrusu.

4-5 Kasım tarihinde yurduma bir sistemin uğrama ihtimalinden bahsetmiş, sistemin gücünü ve etkisini anlayabilmek için biraz daha beklememiz gerektiğini söylemiştim.

İlk emareler etkili bir sisteme işaret ediyor.

Bir kaç gün daha bekleyelim modellere muhakkak yansıyacaktır. 
Sizlere ilk bakışta  absürt gelen görüntüler yakında modellere yansıyabilir. Sakın şaşırmayın Rolleyes

resim

Bu gelecek sistem için -2 850 hpa da demiştim 500 de ise -25 bandına oturacağını ifade ettim netekim haklı da çıktık zira sistem eridi. Temkinli olmak lazım diyorum her zaman bu coğrafyada hele de İStanbulda. Kasım ilk hafta hareketlilik ufaktan var gibi bakalım nolcek
  Beğenenler:
  • AZOR, Captmehmet, Ömer18, Xooner

UZMANLARA BİR SORU

Serkan Bey, Dolunay Hanım, Emin Bey ve Taratunla hatta ismini sayamadığım diğer uzman arkadaşlar hepinize saygılarımı sunuyorum.
Sizlere ufak bir sorum olacak; gündüz sıcaklıklarını ısı haritalarına + rüzgar durumuna + havanın açık yada kapalı olmasına hatta kendi evimin rakımına göre bile göre az çok tahmin edebiliyorum. Yanlış tahmin ettiğim zaman da gözlem yapıyorum
Peki gece sıcaklıkları nasıl tahmin ediliyor???
  Beğenenler:
  • adakar, KardanadamEmin, snowserkan, ThunderSnow

(Son Düzenleme: 10-22-2018, 11:55 AM, Düzenleyen: snowserkan.)

(10-22-2018, 10:01 AM)fatihkarcı Adlı Kullanıcıdan Alıntı: UZMANLARA BİR SORU

Serkan Bey, Dolunay Hanım, Emin Bey ve Taratunla hatta ismini sayamadığım diğer uzman arkadaşlar hepinize saygılarımı sunuyorum.
Sizlere ufak bir sorum olacak; gündüz sıcaklıklarını ısı haritalarına + rüzgar durumuna + havanın açık yada kapalı olmasına hatta kendi evimin rakımına göre bile göre az çok tahmin edebiliyorum. Yanlış tahmin ettiğim zaman da gözlem yapıyorum

Merhaba,

Diğer arkadaşlarımda bir şeyler yazacaklardır yazabilirler.

Öncelikle gece ile gündüz arasındaki sıcaklığın farklılaşmasının nedenlerini söylemek lazım. 
Ama söylemeyeceğim Smile Bunu başka arkadaşlarım söylesinler.

Ben direkt sorunun cevabına geçiyorum.

Eğer önemli bir basınç değişimi yoksa Nem oranına göre tahmin ediliyor.
Yaz ayları ile kış ayları arasındaki gece gündüz farkları da aynı değildir mesela.

yazın 15-16 derece fark eden şehirler varken Kışın bu fark oldukça kapanır.

Eğer Alçak basınç etkisindeysek nem farkı gece ile gündüz arasında az olacağı için sıcaklık farkıda az olur.
Eğer Yüksek Basınç etkisindeysek nem farkı gece ile gündüz arasında fazla olur sıcaklık farkıda fazla olur.

Hava içindeki moleküller sıcaklığı emer ve havayı ısıtır.

Kısaca;
En kaba haliyle Nem oranı ve Basınç farkına göre hesaplanıyor.

meteorolojide en yüksek ve en düşük sıcaklıklar verilir aslında.

Tabi bunlarda bir formüle göre hesaplanıyor. thumbsup

Bu sıcaklıklar yerden 1,5 metre yukarıda ölçülür bunuda hatırlatayım.
toprak üstü sıcaklığıda her yerde aynı değildir buda etkiliyor gece sıcaklığını.
Gündüz ısınan toprak gece ısı yayarak çevreye ısıyı yayar ve kendi soğur.
Bu nedenle enerjisinin tamamen tükendiği saatler sabaha karşı olan saatlerdir ve havada en fazla bu saatlerde soğur.

Gece ile gündüz arasındaki sıcaklığın farklılaşmasının nedenlerini söylemeyeceğim dedim ama söyledim.

Ama eksik söyledim. Diğer nedenlerde var bunlar nelerdir acaba? Smile
  Beğenenler:
  • adakar, Dolunay, Serko, ThunderSnow

(10-21-2018, 02:35 PM)ozkar Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Kardes o olculer dalgalarin sahile vurdugu yerdeki olculer idi gercekte metreleri buldu. Cok fazla firtinali bir tipi yagisi vardi bazi kuytu yerlerde 3 metreyi bile buldugunu cok iyi hatirliyorum. Sanki istanbul degilde adeta sibiryanin en soguk ikliminde gibi hissediyorduk.

(Son Düzenleme: 10-22-2018, 12:08 PM, Düzenleyen: ThunderSnow.)

(10-22-2018, 10:01 AM)fatihkarcı Adlı Kullanıcıdan Alıntı: UZMANLARA BİR SORU

Gece ve Gündüz arasındaki sıcaklık farkını şu şekilde açıklayalım;

Dünyanın güneşe bakan kısmı sabah saatlerinde hem gündüzü yaşıyor hemde güneş tarafından yerküre ısınıyor, ısınan yeryüzü temas ettiği hava katmanını da ısıtıyor ve en yüksek sıcaklık öğle saatlerinde ölçülüyor. 

Akşam saatlerinde hava karardığı için güneşin ısıtan etkisi de kayboluyor ve yerküre yavaş yavaş soğuyor, soğumanın en etkili kısmı havanın ağarmaya başladığı saatlerde oluyor. 

Deniz ikliminde gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkları karasal iklime göre çok daha az oluyor. Çünkü havadaki nem ısınan havanın soğumasını geçiktiriyor.

Karasal iklimde ise soğuma ve ısınmalar daha ani oluyor ve gece - gündüz sıcaklık farkı büyük değerler alıyor.
  Beğenenler:
  • AZOR, ersel candan, Serko, snowserkan

Paylaşımlarınız için teşekkür ediyorum Serkan Bey ve ThunderSnow.
Okuduklarıma göre gece sıcaklığını tahmin edebilmek beni birazcık aşıyor sanırım, peki öğrenebilmek için neler yapabilirim?
Mesela önümüzdeki soğuk günlerden örnek verirsek diyelim ki perşembe günü hava tek haneleri görecek diye tahmin ediyorsunuz ya peki gecesindeki sıcaklığı da öngörebiliyor musunuz
Eğer biliyorsanız lütfen yöntemi bana da öğretir misiniz
Site bu şekilde meşgul ettiğim için üye okuyan arkadaşlardan özür diliyorum ama bu konuda çok ciddi merakım var
  Beğenenler:
  • ersel candan, snowserkan, ThunderSnow

artansıcaklık  (Son Düzenleme: 10-22-2018, 03:08 PM, Düzenleyen: KARaköy.)

resim

kasım mı mayıs mı belli olmayan bir ay başlangıcı olacak gibi görünüyor. güneyde çok rahat deniz keyfi yapılabilir. istanbul'da gündüz tshirtle rahat dolaşılır, kombiler kapalı tutulur. 15-25 derece aralığında sıcaklıkların değişmesini bekliyorum. gece bile kıyı bölgelerde 15 derecenin altına inmeyiz gibi gözüküyor cumartesiden itibaren. bu fotoğrafı 2010 kasım'ında çekmiştim. 15 kasım civarı caddebostan ışıklarda 15:30 civarı böyleydi hava. kasım ayını genelde oldukça ılık geçiriyoruz. yine öyle olacak gibi duruyor.
  Beğenenler:
  • AZOR

(10-22-2018, 01:06 PM)fatihkarcı Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Paylaşımlarınız için teşekkür ediyorum Serkan Bey ve ThunderSnow.
Okuduklarıma göre gece sıcaklığını tahmin edebilmek beni birazcık aşıyor sanırım, peki öğrenebilmek için neler yapabilirim?
Mesela önümüzdeki soğuk günlerden örnek verirsek diyelim ki perşembe günü hava tek haneleri görecek diye tahmin ediyorsunuz ya peki gecesindeki sıcaklığı da öngörebiliyor musunuz
Eğer biliyorsanız lütfen yöntemi bana da öğretir misiniz
Site bu şekilde meşgul ettiğim için üye okuyan arkadaşlardan özür diliyorum ama bu konuda çok ciddi merakım var

Fatih bey skew-t bilmeniz gerekiyor.

Detaylı bir tesbit yapabilmeniz için skew-t hakim olmalısınız.

Aşağıda jeff haby'nin çalışmaları mevcut.

Kod:
http://www.theweatherprediction.com/

Ancak kabaca,Gündüz değerleri için

Ani basınç değişimleri yoksa, 850 mb sıcaklığına

yaz aylarında 15C, ilkbahar ve sonbaharda 12C, kış aylarında 9C ekleyebilirsiniz. Örneğin, 850 sıcaklığı yaz aylarında 4C ise, 
öğleden sonra sıcaklığı 4 + 15 = 19C 
sonbahar aylarında 4 + 12 = 16C. 
Kış aylarında, 4 + 9 = 13C . 

resim

resim

resim

Bu algoritma, yükseltisi fazla olan yerlerde çalışmaz
Ve jeopotansiyel yükseklik her zaman standart değildir. bu değerleri thickness yani kalınlık çıktılarından kontrol etmemiz gerekiyor.

Gece sıcaklıklarını tesbit etmek için bir çok faktöre bakmamız gerekiyor.

Islak hazne sıcaklığından tutunda 1000mb-850 mb arasındaki nem miktarına.
0-300 mt arasındaki nem oranına, adyabatik atım oranına vs.

çok karışık bir mevzu burada anlatmak gereksiz zaman kaybı. ve şu aralar çok yoğunum zamanda bulamıyorum. thumbsup

Verdiğim adresi eğer ingilizce bilmiyorsanız türkçe'ye çevirerek okuyabilirsiniz.
  Beğenenler:
  • adakar, Burak1980, ersel candan, ThunderSnow

Konuyu Okuyanlar:
46 Ziyaretçi