Hoşgeldin Ziyaretçi, Henüz üye değil misiniz? Üye ol  
Modeller   Diyagramlar   Radar  

İstanbul için KAR Tahminleri (KAR Sevdalıları)

Çatalca radar sahasında görevli mühendislerin dün akşam, başka bir forum sitesinde yazmış olduğu bir yazıyı buraya taşıyorum; 23-24 şubat sistemi ile ilgili

"Naçizane önerimiz ECMWF'yi dikkate alın bizim için önemli olan o. Malumunuzdur ki bizler büyük sistemlerle çalışıyoruz uydularımız radarlarımız vs vs çok tekniğe girmeyeceğim.

Bizler bu kışın bu şekilde geçeceğini Aralık ayının ilk haftalarında tahmin ediyorduk. Bunun sebebi Grönland'dır . Grönland; Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde, 2.166.086 km² ile kuzey kutbundaki en büyük buz örtüsüyle kaplı, Danimarka'ya bağlı özerk bölge. Bu buz tabakası 3 km. kalınlığında ve tabanı da deniz düzeyinin altında bulunur. Kuzey Atlantik bu sene çok ısındı ve bu ısınma basınç dağılımı sonucu ters etki yaparak başta ülkemiz olmak üzere Kuzey Avrupa ve Balkanları sıcak kesimde bıraktı . İspanya-Fas-Portekiz-Cezayir gibi Akdeniz ülkeleri ise 100 yılda bir olacak şekilde soğudu çünkü Akdeniz soğudu. Akdeniz'i sadece Türkiye olarak algılamayın .
Aynı zamanda Grönland'la hemen hemen aynı enlemde olan Baffin Bay bölgeside yazın haddinden fazla sıcak geçti.Bu sıcaklıkta Kuzey Atlantiğe etki etti ki en büyük sebep de budur zaten. Umarım teknik olarak bu kısmı açıklamışımdır.

15 gün önce işler tersine dönmeye başladı .Hatırlarsınız 1.5 ay önce kadar abd fazla soğudu ve aşırı kar yağışları aldı hemde haddinden fazla. O soğuk dalga 2 kırılma şeklinde Kuzey Atlantik ve Baffin bay bölgelerine konuşlandı. 1. kırılma geçen hafta başta Fransa olmak üzere Hollanda-Belçika -Danimarka -Estonya gibi ülkere iyi bir kar yağışı bıraktı ve böylelikle 1.kırılma son buldu . 2. kırılma ise bugünlerde Baffin bay üstünde önce Kuzey Atlantiği aşarak Akdenize inecek ve bu sene sürekli yediğimiz lodos sayesinde kuzey enlemlere doğru taşınacak. Lodos bu sefer itici güç olacak. Kuzeyimiz zaten soğuk ve daha da soğuyacak . Lodos sıcak havayı önce yukarı itecek ve bu arada biz 3-4 günlük bir ısınma daha yaşayacağız ve ardından basınç dağılımı yerine oturacak ve kuzeydeki soğukları aşağıya doğru itmeye başlayacak. Baffin bay bölgesini takip ettiğimiz 15 günlük süreçte de bu sistem gün gün nakış gibi dokundu ve dokunmaya devam ediyor.

Bünyamin Sürmeli beyefendi sistemleri tam görmeden bir şey diyemez bunu bilin.Sonuçta o bir meteoroloji editörü ve mühendisi tabi . Hava ile ilgili haberler veriyor o yüzden de temkinli yaklaşmak zorunda .Kendisi de şu anda önümüzde beklediğimiz sistemle ilgili bizimle hem fikir

Bu sistem kaçar mı ? Evet kaça bilir ancak bu sene hep son dakika kaçan sistemler gibi kaçmaz. Bizler sizlerin son dakika da kaçtı dediği sistemlerin gelmeyeceğini biliyorduk en azından tahmin ediyorduk diyelim . Bu sistem kaçar mı dedik evet kaça bilir oda nasıl olur sorusuna şöyle cevap verelim ; Önümüzdeki hafta içinde haberlerde abd ile ilgili tekrardan aşırı kar ve soğuk haberleri duyarsak bu sistem gitmiş olur. Bizlerde sizin gibi takip ediyoruz. Büyük ihtimalle de bu Cuma gününe kadar durum netleşmiş olur.

Bu sistem gelirse ne olur derseni, Sizlere göre kötü bizlere göre beklediğimiz şekilde geçen kışın ardından kapanış gerçekten harika olur. Şimdi yazacağım bir ön görüdür çünkü daha erken ama tahminimizce İstanbul kıyılar da 30 cm rahat yapacak bir kar yağışını rahat alırız. Ve bu sistemi yakalarsak 1 hafta kadar da götürürüz. Soğuma da yeterli olacak yağışta

Ve şuraya dikkatinizi çekmek isterim gerçi daha gözükmedi ama %10 da olsa bir ihtimal dahilinde Hazar basıncı da aynı anda hareket ederse iki sistemin Marmara ve Karadeniz üzerinde çakışacağını düşündüğünüz zaman 30 cm devede kulak kalır diyebiliriz ama işte %10 ihtimal oda. "

(02-12-2018, 09:52 AM)Olyosmanli Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Şimdi biz tahmin ve meteoroji çıktılarından anlamiyoruz. Netice itibari ilede burada serkan beye soru sorarak ogrenmeye çalışıyoruz. Doğal olarakta bazi haber siteleri ve uzmanların yazılarını okuyarak serkan beye danışıyoruz. Eğer bu yanlış ise neden üye yada yorum yazalım ki. Sadece twitter gibi takip edelim. O zaman nasıl forum oluyor sitemiz. Sitemiz diyorum çünkü bizler serkan beyi bizden biri kendimiz olarak görüyorum. O sebepten uyarı şekli ve sadece bilgi almak için soru sorup uslubumuzu dahi bozmayarak burada keyif alirken kar yağışı nickli arkadaşın hem uyari biçimini hem kısıtlama seklini hiç doğru bulmuyorum. Bu yazıyı yalnızca anlamamız ve anlasilabilmek icin yaziyorum. Saygı ve sevgilerimle.. Gününüz hayırlı kalbiniz temiz zihniniz açık olsun inşallah...

Merhaba, size attığım özel mesaj aynen şu şekilde,

(Merhaba size öncelikle şunu söylemek isterim üyelerin kişisel görüşleri veya tahminlerini yapabileceği bir konu açtık ki herkes içinden geleni yazsın diye tabi ( hava ile alakalı ) bunun dışında da Serkan beyin tahmin yaptığı yeride sadece Serkan bey tahminlerini yapsın sorusu olan oraya yazsın ki karışıklık olmasın diye, şuan forum daha kontroller aşamasın ileride herşey yerine oturduğunda çok daha güzel olacak. Baştan kendimizi alıştıralım ki ona göre devam etsin. Saygılar..) 

Şimdi söylermisiniz bana lütfen bu yazının neresini doğru bulmuyorsunuz, burada size ne hakaret var, nede başka birşey, ben size anlamanız için doğru bir biçimde mesaj attım sizde bu mesajı bana atmak yerine buraya yazıyorsunuz, benim amacım burada kimseyi kısıtlamak engellemek değil beni yanlış anlamayın, buradaki düzen bir kere kaçtığında o malum siteye benzeriz hiç birimiz buradan keyif almayız, beni neden bu şekilde algıladığınızı çok merak ettim doğrusu.

Saygılar...

Serkan bey haberlerde hava sıcaklığı istanbul için 12_13 hatta 14 derece diyor ama dışarıda hava 4-5 derc3 hatta dün 3 dereceleri gördüm esenyurtta bunlar hiç mi bilmiyor ezbere mı iş yapıyor

(02-12-2018, 09:58 AM)Emreakc Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Çatalca radar sahasında görevli mühendislerin dün akşam, başka bir forum sitesinde  yazmış olduğu bir yazıyı  buraya taşıyorum;  23-24 şubat sistemi ile ilgili

"Naçizane önerimiz ECMWF'yi dikkate alın bizim için önemli olan o. Malumunuzdur ki bizler büyük sistemlerle çalışıyoruz uydularımız radarlarımız vs vs çok tekniğe girmeyeceğim.

Bizler bu kışın bu şekilde geçeceğini Aralık ayının ilk haftalarında tahmin ediyorduk. Bunun sebebi Grönland'dır . Grönland; Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde, 2.166.086 km² ile kuzey kutbundaki en büyük buz örtüsüyle kaplı, Danimarka'ya bağlı özerk bölge. Bu buz tabakası 3 km. kalınlığında ve tabanı da deniz düzeyinin altında bulunur. Kuzey Atlantik bu sene çok ısındı ve bu ısınma basınç dağılımı sonucu ters etki yaparak başta ülkemiz olmak üzere Kuzey Avrupa ve Balkanları sıcak kesimde bıraktı . İspanya-Fas-Portekiz-Cezayir gibi Akdeniz ülkeleri ise 100 yılda bir olacak şekilde soğudu çünkü Akdeniz soğudu. Akdeniz'i sadece Türkiye olarak algılamayın .
Aynı zamanda Grönland'la hemen hemen aynı enlemde olan Baffin Bay bölgeside yazın haddinden fazla sıcak geçti.Bu sıcaklıkta Kuzey Atlantiğe etki etti ki en büyük sebep de budur zaten. Umarım teknik olarak bu kısmı açıklamışımdır.

15 gün önce işler tersine dönmeye başladı .Hatırlarsınız 1.5 ay önce kadar abd fazla soğudu ve aşırı kar yağışları aldı hemde haddinden fazla. O soğuk dalga 2 kırılma şeklinde Kuzey Atlantik ve Baffin bay bölgelerine konuşlandı. 1. kırılma geçen hafta başta Fransa olmak üzere Hollanda-Belçika -Danimarka -Estonya gibi ülkere iyi bir kar yağışı bıraktı ve böylelikle 1.kırılma son buldu . 2. kırılma ise bugünlerde Baffin bay üstünde önce Kuzey Atlantiği aşarak Akdenize inecek ve bu sene sürekli yediğimiz lodos sayesinde kuzey enlemlere doğru taşınacak. Lodos bu sefer itici güç olacak. Kuzeyimiz zaten soğuk ve daha da soğuyacak . Lodos sıcak havayı önce yukarı itecek ve bu arada biz 3-4 günlük bir ısınma daha yaşayacağız ve ardından basınç dağılımı yerine oturacak ve kuzeydeki soğukları aşağıya doğru itmeye başlayacak. Baffin bay bölgesini takip ettiğimiz 15 günlük süreçte de bu sistem gün gün nakış gibi dokundu ve dokunmaya devam ediyor.

Bünyamin Sürmeli beyefendi sistemleri tam görmeden bir şey diyemez bunu bilin.Sonuçta o bir meteoroloji editörü ve mühendisi tabi . Hava ile ilgili haberler veriyor o yüzden de temkinli yaklaşmak zorunda .Kendisi de şu anda önümüzde beklediğimiz sistemle ilgili bizimle hem fikir

Bu sistem kaçar mı ? Evet kaça bilir ancak bu sene hep son dakika kaçan sistemler gibi kaçmaz. Bizler sizlerin son dakika da kaçtı dediği sistemlerin gelmeyeceğini biliyorduk en azından tahmin ediyorduk diyelim . Bu sistem kaçar mı dedik evet kaça bilir oda nasıl olur sorusuna şöyle cevap verelim ; Önümüzdeki hafta içinde haberlerde abd ile ilgili tekrardan aşırı kar ve soğuk haberleri duyarsak bu sistem gitmiş olur. Bizlerde sizin gibi takip ediyoruz. Büyük ihtimalle de bu Cuma gününe kadar durum netleşmiş olur.

Bu sistem gelirse ne olur derseni, Sizlere göre kötü bizlere göre beklediğimiz şekilde geçen kışın ardından kapanış gerçekten harika olur. Şimdi yazacağım bir ön görüdür çünkü daha erken ama tahminimizce İstanbul kıyılar da 30 cm rahat yapacak bir kar yağışını rahat alırız. Ve bu sistemi yakalarsak 1 hafta kadar da götürürüz. Soğuma da yeterli olacak yağışta

Ve şuraya dikkatinizi çekmek isterim gerçi daha gözükmedi ama %10 da olsa bir ihtimal dahilinde Hazar basıncı da aynı anda hareket ederse iki sistemin Marmara ve Karadeniz üzerinde çakışacağını düşündüğünüz zaman 30 cm devede kulak kalır diyebiliriz ama işte %10 ihtimal oda. "

(02-12-2018, 10:24 AM)Bursa1963 Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Serkan bey üstteki yazı için düşünceniz nedir?

Kısmen doğru.
Emek verilerek, düşünce katılarak yapılmış bir yorum. saygı duyarım.
Baskın pattern, Kuzey pasifik yüksek basıncının , Azor ile desteklenmesi neticesinde gerçekleşti.
K.Pasifik yükseği Kanada ve Alaska yüksek basıncını kuvvetlendirdi. Kutup soğuğu da Daha batıda konumlandı.

Bunu bir kaç gün önce haritalı anlatmıştım.

Bu arada Baffin bay nerede diye merak edenler.

Vr04Ar.png

(02-12-2018, 02:18 PM)Hasan Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Serkan bey haberlerde hava sıcaklığı istanbul için 12_13 hatta 14 derece diyor ama dışarıda hava 4-5 derc3 hatta dün 3 dereceleri gördüm esenyurtta bunlar hiç mi bilmiyor ezbere mı iş yapıyor

Merhaba,

Verilen sıcaklık gün içinde ulaşacağı zirve sıcaklık.
Fakat dediğiniz gibi uçurum fark var.
Eğer bu değerleri kurum verdiyse uyarmak lazım.

https://www.mgm.gov.tr/kurumsal/merkez-u...ileri.aspx

Dün Çorlu da yağmış gece ama etkili değil haliyle.
Bir arkadaşım Demirköy deydi dün oralarda zemin de var kar ve halen yağıyordu fotoğraf çekilirken.

(Son Düzenleme: 02-12-2018, 02:55 PM, Düzenleyen: snowserkan.)

Bu Aysonu sistemi Başınıza Efsane olabilirim diyor.. Smile

(02-12-2018, 02:54 PM)snowserkan Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Bu Aysonu sistemi Başınıza Efsane olabilirim diyor.. Smile

Sezon kapanışı efsane olacak galiba Serkan Hocam Smile

Vade uzun ama sinyalleri aldınız galiba.

(02-12-2018, 10:24 AM)Bursa1963 Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Serkan bey üstteki yazı için düşünceniz nedir?

(02-12-2018, 03:04 PM)cem77 Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(02-12-2018, 02:54 PM)snowserkan Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Bu Aysonu sistemi Başınıza Efsane olabilirim diyor.. Smile

Hoş geldiniz Cem bey,

Üst atmosfer verileri destekliyor bu görüntüyü.
Acısı fena çıkacak bu sefer. Smile

(02-12-2018, 03:06 PM)snowserkan Adlı Kullanıcıdan Alıntı:

Hoş geldiniz Cem bey,

Hoş bulduk serkan Bey,

İnşallah bu sefer öyle olacak.Bu arada hayırlı olsun yeni forum,çok seviyeli ve çok güzel herşey.

(02-12-2018, 03:06 PM)snowserkan Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Tongue

Hoş geldiniz Cem bey,

Hadi inşallah

Konuyu Okuyanlar:
hacimuratt, mehmet karsever, 13 Ziyaretçi