Hoşgeldin Ziyaretçi, Henüz üye değil misiniz? Üye ol  
Modeller   Diyagramlar   Radar  

Hava Durumu Tahmin ve Uyarılar

Yağışlı sürece giriyoruz
10 Mayıs'a kadar zaman zaman azalan Zaman zaman çoğalan yağış birikimi olacak

http://images.meteociel.fr/im/6149/anim_ihw7.gif
10 Mayıs'a kadar toplam yağış
resim

(Son Düzenleme: 04-29-2020, 11:15 PM, Düzenleyen: AZOR.)

En fazla yağış Samsun'da 150kg yakın
resim

Bu sistemde en az yağış alacak bölge İstanbul gibi duruyor 5 kganlamayan
resim

(Son Düzenleme: 04-29-2020, 11:25 PM, Düzenleyen: Xooner.)

Yağışın miktarını belirlemede yağış türü çok önemli. Her bir yağış konvektif, bahar yağmuru denilen mevsimsel türden olursa çok farklı değerler oluşur. Mesela deniz kıyıları çok çok az yağış alır. Yok eğer kış aylarındaki gibi cephesel olursa İstanbul da iyi kötü yağış alır diye tahmin ediyorum. Serkan Bey detaylı bir bilgilendirme yapacaktır.

(04-29-2020, 11:23 PM)Xooner Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Yağışın miktarını belirlemede yağış türü çok önemli. Her bir yağış konvektif, bahar yağmuru denilen mevsimsel türden olursa çok farklı değerler oluşur. Mesela deniz kıyıları çok çok az yağış alır. Yok eğer kış aylarındaki gibi cephesel olursa İstanbul da iyi kötü yağış alır diye tahmin ediyorum. Serkan Bey detaylı bir bilgilendirme yapacaktır.

Yükselim yağışları adı üzerinde sıcak ve nemli havanın yükselmesi ile oluşan yağışlar.
Deniz yüzeyi geç ısınıp geç soğuyor. Bundan dolayı çevre hava parselinden daha soğuk olduğu için Konvektif engelleme (CIN) yapıyor.
Deniz kıyıları şu şekilde olursa yağış alabilir; Kara üzerinde yükselip genişleyen ve harekete başlayan havanın ulaşabildiği noktada bulunuyor ise.
Yani hareket eden havanın güzergahı üzerinde ise yağış alabilir.

Kış ayında ise Deniz yüzeyi çevre hava parseline göre daha sıcak olduğu için DEK alıyoruz. DEK-DEY yağışıda yükselim yağışıdır.

Eğer Siklonik bir sistem ise  zaten yağışta çok sıkıntı olmuyor.

Asıl hareket cts başlıyor ara ara sistemler geliyor haftaya çoğunlukla etkili orajlar görülecek gibi durmakta.

Yaşadığım yerden biliyorum, dağların üzerinde hava toplayacak, kümülonimbus yapacak ve gök gürültülü sağanak yağış yapacak. Burası kolay, hızlı ve güzel. Lakin o bulutlar genişleyip de sahile ulaşana kadar eriyip gidiyor. Yukarıda yazdığım şey de özellikle bu nedenden kaynaklı. İç kesimler mesela. Özellikle İç Ege muhteşem yağışlar alıyor bu hava akımlarında. Ama sahiller günlük güneşlik. O nedenle yaylada iken çok sevdiğim ve heyecanla beklediğim ama sahilde iken kıskançlık ve üzüntü dolu bir şekilde dağlara baktığım bir yağış türünü tarif etmek istedim Smile

(Son Düzenleme: 04-30-2020, 09:47 PM, Düzenleyen: snowserkan.)

(04-30-2020, 04:50 PM)TaяaηTυℓa Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Asıl hareket cts başlıyor ara ara sistemler geliyor haftaya çoğunlukla etkili orajlar görülecek gibi durmakta.

Evet ben de pazartesi salı ve çarşamba günlerini buraya not ediyorum. Üç gün sürecek bir orajlı hava beklentisi var. Bakalım gerçekleşecek mi. Yağmuru unuttuk bu sene. Allah hayırlısını versin.

(04-30-2020, 04:52 PM)Xooner Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Yaşadığım yerden biliyorum, dağların üzerinde hava toplayacak, kümülonimbus yapacak ve gök gürültülü sağanak yağış yapacak. Burası kolay, hızlı ve güzel. Lakin o bulutlar genişleyip de sahile ulaşana kadar eriyip gidiyor. Yukarıda yazdığım şey de özellikle bu nedenden kaynaklı. İç kesimler mesela. Özellikle İç Ege muhteşem yağışlar alıyor bu hava akımlarında. Ama sahiller günlük güneşlik. O nedenle yaylada iken çok sevdiğim ve heyecanla beklediğim ama sahilde iken kıskançlık ve üzüntü dolu bir şekilde dağlara baktığım bir yağış türünü tarif etmek istedim Smile

Smile Doğru.

Yazın berrak bir gökyüzünde Deniz kenarında efkarlı efkarlı uzağa bakanlar uzaktaki dağların tepelerinde bulutlanmalar görürler seninki de o hesap.

Daha geniş çaplı parçalı olmayan yükselimlerde ki Marmara'nın güneyinde ki bu tip oluşumlar hareketle İstanbul'u etkiler.
Orografik yada küçük çaplı yükselimler de kısa sürede saman alevi gibi sönerler zaten Soner. thumbsup

Cuma günü 3. Havaalanı civarında gök delinecek
resim

Oh my God bu nedir Azorum
  Beğenenler:
  • AZOR, Burak1980, Ekrem14, Emirsiyahbeyaz, MaxZero, snowserkan

Konuyu Okuyanlar:
2 Ziyaretçi