Hoşgeldin Ziyaretçi, Henüz üye değil misiniz? Üye ol  
Modeller   Diyagramlar   Radar  

Hava Durumu Tahmin ve Uyarılar

resim

işte önümüzdeki 1 haftanın yagıs durumu

Ayin 9 - 10 nu gibi gelmesi beklenen sistem ve 15 indeki sistem bu hafta sonu gelecek olan sistemden daha etkili olacak

Önümüzdeki 3 gun sicakliklar yaz degerlerinde bugun ve yarin 30 cuma gunu 30 - 32 lerde cumartesi gunu yagisli havanin gelmesiyle sicaklik 22 ye kadar dusecek pazar gunu 20 nin altina iniyor 18 lere gerileyecek 2 gun icinde 12 - 13 derecelik düsus var ani sicaklik degisimine karsi ozellikle giyiminize dikkat edin

(09-30-2019, 09:31 AM)snowserkan Adlı Kullanıcıdan Alıntı: 8-9-10 Ekim de henüz modellerde net olarak göremediğimiz fakat Yunanistan ve özellikle Yurdumuzun batı ve güneybatı kesimlerini vurabilecek Tropical siklonuna benzer Akdeniz siklonu dediğimiz medicane siklonu belirtileri var.

Belirtileri bende izliyorum ancak akdeniz çanağı dar oluşum tamamlananan kadar karalara çarpıp güç kaybediyor yada başlarken bitiyor

resim

(Son Düzenleme: 10-02-2019, 09:50 AM, Düzenleyen: Xooner.)

(10-02-2019, 09:19 AM)ersel candan Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(09-30-2019, 09:31 AM)snowserkan Adlı Kullanıcıdan Alıntı: 8-9-10 Ekim de henüz modellerde net olarak göremediğimiz fakat Yunanistan ve özellikle Yurdumuzun batı ve güneybatı kesimlerini vurabilecek Tropical siklonuna benzer Akdeniz siklonu dediğimiz medicane siklonu belirtileri var.

Belirtileri bende izliyorum ancak akdeniz çanağı dar oluşum tamamlananan kadar karalara çarpıp güç kaybediyor yada başlarken bitiyor

resim

Aynen benim de gözlemim bu şekilde. Girit olsun Sicilya olsun Ege Adaları olsun muhtemel oluşumu önlüyorlar. Elbette geçen seneki gibi bir Medicane olmayacağını kimse garanti edemez. Lakin kısa vadede beklemiyorum.

(Son Düzenleme: 10-02-2019, 10:10 AM, Düzenleyen: snowserkan.)

O Bölgede Akdeniz siklonunun gelişebilmesi için öncelikle yukarı seviye soğuğunun "closed cut off low" olması gerekiyor.
Yani Ana merkezden tamamen kopmuş tek başına kapalı bir ULL olmalı, deniz suyu sıcaklığı minimum 17c ve üzerinde kalmalı, ilk hareketin oluştuğu bölge kara üzerinde olmamalı.

Bu şartlar sağlandıktan sonra duraysızlık meydana geliyor ve aniden gelişen bir siklonik hareket varlığını güçlendiriyor.
Artık önüne irili ufaklı kara parçaları çıksada o hareketini devam ettirebiliyor yeterki hareketin olduğu bölge su üzeri olmaya devam etsin.

Tropikal siklondan farkı bu medicane'nin.

Medicane, dinamik konveksiyon sayesindede varlığını güçlendirebiliyor.
Ama tropikal siklonlar deniz suyu sıcaklığının 26c'nin altına düştüğü ve kara parçasının varlığında gelişim ve oluşumunu hemen kaybediyorlar.

Yeterki ilk hareket tekerleğe verilebilsin. Sonrasında o tekerlek alttan güç almasada orta ve üst atmosfer de dönmesini iyi biliyor.

Benim ilk gözlemim böyle bir ihtimalin varlığı üzerineydi. ihtimal belirdi.
Modelleri takip edeceğiz. Zira modeller medicaneyi 3-5 gün öncesinden görmekte sıkıntılılar.

Biz oluşum şartlarını bileceğiz ve modelleri bu şartları arayarak takip edeceğiz.
Şartlar mümkün halde ise, modelde en sonunda denklemi kurup görüntüyü bize yansıtacak.

Aksi halde medicane olmayacak belki ama yine etkili bir şeyler olacak.

Yani ünlü düşünürün dediği gibi Smile ; "Hiç bir şey olmamış olsa bile, kesin bir şeyler oldu" diyeceğiz Ersel candan ve Soner kardeşim.

(10-01-2019, 05:40 PM)snow41 Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Ayin 9 - 10 nu gibi gelmesi beklenen sistem ve 15 indeki sistem bu hafta sonu gelecek olan sistemden daha etkili olacak

Ecmwf 11inden önce bize sistem beklemiyor şunaki verilerde gfs ile ayrışıyor. sistemin girişimi 12sinde görüyor.

resim

Atmosferde geçen senede bu zamanlarda benzer bir desen oluşmuştu.

resim

(Son Düzenleme: 10-02-2019, 11:33 AM, Düzenleyen: Xooner.)

Serkan Bey dediğiniz gibi desen benzer, lakin ben yine de Sicilya doğusundan Adriyatik’e doğru yuvarlanıp Güney İtalya ve Adriyatik’in batı kıyılarını vurup Yunanistan’da son bulacak güçlü bir sistem olacağını tahmin ediyorum. Medicane’den ziyade güçlü bir sistem. Elbette zamanla şekillenir ve sizin tecrübeniz benim öngörü ve tahminlerimi ezebilir Smile

Bu arada Lorenzo Azor Adaları’na hemen hemen ulaştı. Kuzey doguya doğru güç kaybederek devam edeceğini tahmin etmiştim. Şimdilik tahmin ettiğim şekilde devam ediyor. Gelişmeleri takip etmeye devam.
  Beğenenler:
  • 3uZgibi, AZOR, Burak1980, MaxZero, Poyraz, ThunderSnow

Günü gelmişken 6 sene öncesini hatırlatmak istedim. Bu tarihler için çok soğuk denebilecek bir sistem almıştık. 4 Ekim'de 4-5 dereceleri görmüştü İstanbul. Sabah saatlerinde eldiven bere gerekmişti sahillerde bile. çok soğuk, sulu sepkene yaklaşan bir yağış almıştık.

Bununla beraber sonrasındaki kış çok verimsizdi. 11 Aralık gibi (kocakarı takvimindeki karakış fırtınası tarihlerinde yani) orta şiddette bir kar yağışı almıştık. Bir daha da kar yağmamıştı 2013-2014 kışında. Ekim ayındaki sistemdeki model görüntüsü ve sonrasındaki kış aldığımız tek kar yağışından manzaralar aşağıda:

resim

resim

resim

resim

resim

Konuyu Okuyanlar:
7 Ziyaretçi