| |
Ayrıca ayortasına doğru ve sonrasında diyagramlar oldukça hareketli ve bol aktiviteli (gökgürültülü, yıldırımlı, iri taneli dolu hadiseleri dahil, denizlerimizde hortum olasılıkları.) günler Eylül ayına renk getireceğe benziyor. Her ne kadar meteorolojik siteler sakin ve sıcak bir Eylül ayı tahmininde bulunsalarda bana göre bu böyle olmayacak, hatta tam tersi görüntülerle karşılaşabiliriz. Yaz başından beridir, beklentilerin üzerinde yükselen denizsuyu sıcaklıklarını kuzeyden kopup gelen soğuk karakterli sistemlerin çakışması sonuçlarından bu dönemde sıklıkla bahsetmiştim ve bütün bunları hesaba katmaksızın yapılacak tahminlerin bizleri ansızın gelecek şiddetli yağış ve iri taneli dolu hadiseleriyle oldukça zor şartlarla karşılaştırması sürpriz olarak karşılanmamasını söyleyebilirim...Asıl söylenilmesi gereken birşey varki, oda bu KIŞ kuzeyden kopacak sistemlerde ülkemizin kuzey bölgelerini oldukça zorlayacak KAR yağışlarına sebebiyet vereceğini düşünüyorum. Tabiiki bu görüşlerim sadece beni bağlayan bir KIŞ ÖNGÖRÜSÜ diyelim... Önümüzdeki KIŞ sezonunun nasıl geçeceği ile ilgili tahminler için yinede Ekim ayı sonları yada Kasım ayı ortalarının sonlarına doğru daha teşekküllü ve detayları içeren,o günlere ait güncel sezonluk, Meteorolojik ünlü siteler, modeller ve verileri ( JAMSTEK) analizleri yaparak, birşeyler söylebiliriz. Bu KIŞ Sibirya kökenli sistemlere maruz kalabileceğimizi, Azorun aktif olabileceği, Atlas okyanusundaki akıntıların +1 derecelik artışının bile bize hayli çetin KIŞ şartları oluşturması işten bile olmayabilir. Uzun yıllar ortalamalarının üstünde sıcaklıkta bir yaz ve Ağustos ayı geçirdik, bu küresel ısınma kaynaklı LA NİNA döneminden ELNİNO dönemine geçmiş bulunuyoruz. Tabiiki bu dönüşümün olumlu yada olumsuz birçok faktörlerini önümüzdeki sezonda yaşamamız, mevsim normallerinde olacağı çeşitli sitelerde belirtilen tahminlerin aksine daha farklı ve mevsim normallerinin biraz altında geçmesini ve buna bağlı olarak aşağı enlemlere inecek sistemlerin gücünün geçmiştekilerine göre daha etkisel katkılarının olacağını düşünüyorum....SAYGILAR... http://old.wetterzentrale.de/pics/MT8_Istanbul_ens.png http://modeles7.meteociel.fr/modeles/gen...tanbul.gif
|
| Konuyu Okuyanlar: |
| 301 Ziyaretçi |